Itemi: 80
Timp de lucru: 90 minute
Unde apare “-” se referă la faptul că poate nu lipsește nici un cuvânt din enunț
0 din 80 Întrebări finalizat
Grile :
Ai finalizat deja înainte test . Nu îl poți parcurge din nou.
Test is loading…
You must sign in or sign up to start the test.
Trebuie să finalizezi mai întâi următoarele:
Ai răspuns corect la 0 din 80 Întrebări
Timpul tău:
Time has elapsed
Ai obținut 0 din 0 point(s), (0)
Earned Point(s): 0 of 0, (0)
0 Essay(s) Pending (Possible Point(s): 0)
Scorul mediu al celorlalți candidați |
|
Scorul tău |
|
Nu pot să cred! E o glumă?
Indiferent de situație, te rugăm să reiei acest test cu și mai mare atenție, dar numai după ce ai reluat materialele din care ai dat acest test. Nu te grăbi, graba nu e mereu bună!
Succes!
Salutare,
Nu e un scor rău, dar știi și tu că poți mult mai mult și mult mai bine!
Ca să ai siguranța că vei lua examenul, trebuie să ai cât mai multe teste luate cu peste 80% răspunsuri corecte. Încă nu ești acolo, dar sunt convins că, dacă vei munci mai mult și mai atent, vei reuși!
Ești pe drumul cel bun! Continuă studiul cu și mai mare sârguință și atenție și succesul va fi al tău!
Dar înainte de asta, te rugăm să treci încă o dată prin materie și apoi reia acest test.
Spor la învățat!
Munca ta serioasă de până acum a dat roade. Ai obținut un rezultat excelent! Felicitări!
Continuă pregătirea cu aceeași seriozitate și modestie, iar unul dintre locurile la instituția de învățământ MAI pentru care te pregătești va fi al tău!
Nu te culca pe o ureche, nu lăsa garda jos și trage cât de tare poți în continuare. Doar așa îți vei îndeplini visul!
Succes!
În România, Parlamentul este organul reprezentativ _______ al poporului român şi unica autoritate _______ a ţării.
Parlamentul este alcătuit din
Aleșii din Parlament, sunt aleși prin vot _____, _____, _____, _____ şi _____, potrivit legii electorale.
Organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, care nu întrunesc în alegeri numărul de voturi pentru a fi reprezentate în Parlament, au dreptul la ______ de deputat, în condiţiile legii electorale. Cetăţenii unei minorităţi naţionale pot fi reprezentaţi numai de _________.
Camera Deputaţilor şi Senatul sunt alese pentru un mandat de ___ , care se prelungeşte de drept în stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, până la încetarea acestora.
Alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult _____ de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului.
Parlamentul nou ales se întruneşte, la convocarea Preşedintelui României, în cel mult ______ de la alegeri.
În perioada de prelungire a mandatului celor 2 camere până la întrunirea legală a noului Parlament, _______ fi revizuită Constituţia şi ________ fi adoptate, modificate sau abrogate legi organice.
Proiectele de legi sau propunerile legislative înscrise pe ordinea de zi a Parlamentului precedent ______ în noul Parlament.
Fiecare Cameră îşi alege un birou _______. Preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului se aleg ______ mandatului Camerelor. Ceilalţi membri ai birourilor permanente sunt aleşi ______ fiecărei sesiuni. Membrii birourilor permanente ____ revocaţi înainte de expirarea mandatului.
Nu se aprobă în cadrul ședințelor separate ale celor 2 camere:
Se aprobă în cadrul ședințelor comune ale celor 2 camere:
În cadrul lucrărilor în şedinţe comune, se poate:
Camera Deputaţilor şi Senatul se întrunesc în ______ pe an.
Prima sesiune începe în luna _______ şi nu poate depăşi sfârşitul lunii _______ .
A doua sesiune începe în luna ________ şi nu poate depăşi sfârşitul lunii ________ .
Camera Deputaţilor şi Senatul se întrunesc şi în sesiuni extraordinare, la cererea ______, a biroului permanent al fiecărei Camere ori a cel puţin ______ din numărul deputaţilor sau al senatorilor.
Convocarea Camerelor se face de
Deputaţii şi senatorii, în timpul exercitării mandatului, sunt în serviciul
Deputaţii şi senatorii _____ fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar _____ fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor.
Urmărirea şi trimiterea în judecată penală se pot face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Parlamentul adoptă legi:
Iniţiativa legislativă aparţine, după caz, __________ sau unui număr de ________ de cetăţeni cu drept de vot.
Cetăţenii care îşi manifestă dreptul la iniţiativă legislativă trebuie să provină din _______ din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe, respectiv în municipiul Bucureşti, trebuie să fie înregistrate cel puţin ________ de semnături în sprijinul acestei iniţiative.
Nu pot face obiectul iniţiativei legislative a cetăţenilor problemele
Prima Cameră sesizată se pronunţă în termen de ___ de zile. Pentru coduri şi alte legi de complexitate deosebită termenul este de ___ de zile. În cazul depăşirii acestor termene se consideră că proiectele de legi sau propunerile legislative au fost adoptate.
Legile organice şi hotărârile privind regulamentele Camerelor se adoptă cu votul
Legile ordinare şi hotărârile se adoptă cu votul
Legea se trimite, spre promulgare
Promulgarea legii se face în termen de _____ de la primire.
Reexaminarea legii se poate cere Parlamentului de către Preşedinte,
Dacă Preşedintele a cerut reexaminarea legii ori dacă s-a cerut verificarea constituţionalităţii ei, promulgarea legii se face în cel mult _______ de la primirea legii adoptate după reexaminare sau de la primirea deciziei Curţii Constituţionale, prin care i s-a confirmat constituţionalitatea.
Legea se publică în Monitorul Oficial al României şi intră în vigoare la _____ de la data publicării sau la o dată ulterioară prevăzută în textul ei.
Consiliul Legislativ este organ ______ de specialitate al Parlamentului, care avizează proiectele de acte normative în vederea sistematizării, unificării şi coordonării întregii legislaţii.
Preşedintele României reprezintă statul ______ şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării.
Preşedintele României veghează la respectarea ______ şi la buna funcţionare a autorităţilor ______ . În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.
Preşedintele României este ales prin vot
Nici o persoană nu poate îndeplini funcţia de Preşedinte al României decât pentru
Rezultatul alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României este validat de
Mandatul Preşedintelui României este de _____ şi se exercită de la data depunerii jurământului.
În caz de război sau de catastrofă, mandatul Preşedintelui României
În timpul mandatului, Preşedintele României ______ fi membru al unui partid şi ______ îndeplini ______ altă funcţie publică sau privată.
Preşedintele României desemnează ____ pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de _____.
Preşedintele României ____ consulta Guvernul cu privire la probleme urgente şi de importanţă deosebită. De asemenea, _____ lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii.
Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, dacă Parlamentul nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de ____ de la prima solicitare şi numai după respingerea a _____ solicitări de învestitură.
În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat
Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele _____ ale mandatului _____ şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă.
Preşedintele, la propunerea _______, acreditează şi recheamă reprezentanţii diplomatici ai României şi aprobă înfiinţarea, desfiinţarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice.
Reprezentanţii diplomatici ai altor state sunt acreditaţi pe lângă _____.
Preşedintele României este comandantul forţelor armate și poate declara, __________, mobilizarea parţială sau totală a forţelor armate. Numai în cazuri excepţionale, hotărârea Preşedintelui se supune ulterior aprobării Parlamentului, în cel mult ____ de la adoptare.
În caz de agresiune armată îndreptată împotriva ţării, Preşedintele României ia măsuri pentru respingerea agresiunii şi le aduce neîntârziat la cunoştinţă Parlamentului, printr-un mesaj. Dacă Parlamentul nu se află în sesiune, el se convoacă de drept în ____ de la declanşarea agresiunii.
În caz de mobilizare sau de război Parlamentul îşi continuă activitatea pe toată durata acestor stări, iar dacă nu se află în sesiune, se convoacă de drept în _____ de la declararea lor.
Preşedintele României instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgenţă în întreaga ţară ori în unele unităţi administrativ-teritoriale şi solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate, în cel mult _____ de la luarea acesteia.
Dacă Parlamentul nu se află în sesiune, el se convoacă de drept în cel mult _____ de la instituirea stării de asediu sau a stării de urgenţă şi funcţionează pe toată durata acestora.
Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de
Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de _____ din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui.
Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult ____ se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.
În caz de înaltă trădare, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot hotărî punerea sub acuzare a Preşedintelui României, cu votul a cel puţin _____ din numărul deputaţilor şi senatorilor.
Competenţa de judecată aparţine ______.
Dacă funcţia de Preşedinte devine vacantă ori dacă Preşedintele este suspendat din funcţie sau dacă se află în imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile, interimatul se asigură, în ordine, de __________
Guvernul, potrivit programului său de guvernare acceptat de Parlament, asigură realizarea politicii ________ a ţării şi exercită conducerea generală a administraţiei publice.
Guvernul este alcătuit din ______ stabiliţi prin lege _____.
Candidatul desemnat de Președinte, pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de _____ de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
Guvernul în întregul său şi fiecare membru în parte îşi exercită mandatul, ________ de la data depunerii jurământului.
Funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu
În urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului, încetează funcția de membru al Guvernului. Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului, la propunerea primului-ministru, pentru o perioadă de cel mult _____.
Guvernul adoptă _____.
Hotărârile se emit
Hotărârile şi ordonanţele adoptate de Guvern se semnează de _______ obligaţia punerii lor în executare şi se publică în Monitorul Oficial al României.
Au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor, numai _______.
Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcţie. Competenţa de judecată aparţine ______.
Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate sau dacă primul-ministru se află în imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile _____.
Camera Deputaţilor şi Senatul, în ____, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni ______, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Moţiunea de demitere a Guvernului poate fi iniţiată de ______ din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii.
Moţiunea de cenzură se dezbate după ____ de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.
Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o ____ iniţia, ______, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.
Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă _____ a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora.
Ordonanţa de urgenţă intră în vigoare numai după depunerea sa spre dezbatere în procedură de urgenţă la Camera competentă să fie sesizată şi după publicarea ei în Monitorul Oficial al României. Camerele, dacă nu se află în sesiune, se convoacă în mod obligatoriu în ____ de la depunere sau, după caz, de la trimitere.
Dacă în termen de cel mult _____ de la depunere, Camera sesizată nu se pronunţă asupra ordonanţei, aceasta este considerată ____ şi se trimite celeilalte Camere care decide de asemenea în procedură de urgenţă.
Ordonanţele de urgenţă _____ fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, _____ afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi _____ viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică.