EDUCAȚIE CIVICĂ - DREPTURILE OMULUI conform legislației naționale și internaționale (Prof. Florin Nicola)
EDUCAȚIE CIVICĂ - INSTITUȚII POLITICE ale statului conform CONSTITUȚIEI ROMÂNIEI (Prof. Florin Nicola)
LEGISLAȚIE SPECIFICĂ MAI
LOGICĂ și ARGUMENTARE (prof. Florin Nicola)
GRILE GRATUITE DE LEGISLAȚIE, EDUCAȚIE CIVICĂ ȘI LOGICĂ din subiecte de admitere date în anii anteriori la MAI (poliție, jandarmi)

PREȘEDINTELE

CAPITOLUL II – PREȘEDINTELE ROMÂNIEI


ARTICOLUL 80 – ROLUL PREȘEDINTELUI

(1) Președintele României reprezintă statul român și este garantul independenței naționale, al unității și al integrității teritoriale a țării.

(2) Președintele României veghează la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice.

  • În acest scop, Președintele exercită funcția de mediere între puterile statului, precum și între stat și societate.

ARTICOLUL 81 – ALEGEREA PREȘEDINTELUI

(1) Președintele României este ales prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat.

(2) Este declarat ales candidatul care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegătorilor înscriși în listele electorale.

(3) În cazul în care niciun candidat nu a întrunit această majoritate, se organizează al doilea tur de scrutin între primii doi candidați, în funcție de numărul de voturi obținute în primul tur.

  • Este declarat ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi.

(4) Nicio persoană nu poate îndeplini funcția de Președinte al României decât pentru cel mult două mandate.

  • Acestea pot fi succesive.

ARTICOLUL 82 – VALIDAREA MANDATULUI ȘI DEPUNEREA JURĂMÂNTULUI

(1) Rezultatul alegerilor pentru funcția de Președinte al României este validat de Curtea Constituțională.

(2) Candidatul a cărui alegere a fost validată depune în fața Camerei Deputaților și a Senatului, în ședință comună, următorul jurământ:

Jur să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea pentru propășirea spirituală și materială a poporului român, să respect Constituția și legile țării, să apăr democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a României. Așa să-mi ajute Dumnezeu!”.


ARTICOLUL 83 – DURATA MANDATULUI

(1) Mandatul Președintelui României este de 5 ani și se exercită de la data depunerii jurământului.

(2) Președintele României își exercită mandatul până la depunerea jurământului de către Președintele nou ales.

(3) Mandatul Președintelui României poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă.


ARTICOLUL 84 – INCOMPATIBILITĂȚI ȘI IMUNITĂȚI

(1) În timpul mandatului, Președintele României nu poate fi membru al unui partid și nu poate îndeplini nicio altă funcție publică sau privată.

(2) Președintele României se bucură de imunitate. Prevederile Articolului 72 (1) se aplică în mod corespunzător (referitor la imunitatea parlamentarilor).


ARTICOLUL 85 – NUMIREA GUVERNULUI

(1) Președintele României desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru și numește Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.

(2) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanță a postului, Președintele revocă și numește, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.

(3) Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziția politică a Guvernului, Președintele va putea exercita atribuția prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, la propunerea primului-ministru.


ARTICOLUL 86 – CONSULTAREA GUVERNULUI

Președintele României poate consulta Guvernul cu privire la probleme urgente și de importanță deosebită.


ARTICOLUL 87 – PARTICIPAREA LA ȘEDINȚELE GUVERNULUI

(1) Președintele României poate lua parte la ședințele Guvernului în care se dezbat probleme de interes național privind politica externă, apărarea țării, asigurarea ordinii publice și, la cererea primului-ministru, în alte situații.

(2) Președintele României prezidează ședințele Guvernului la care participă.


ARTICOLUL 88 – MESAJE

Președintele României adresează Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale națiunii.


ARTICOLUL 89 – DIZOLVAREA PARLAMENTULUI

(1) După consultarea președinților celor două Camere și a liderilor grupurilor parlamentare, Președintele României poate dizolva Parlamentul dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură.

(2) În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată.

(3) Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Președintelui României și nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgență.


ARTICOLUL 90 – REFERENDUMUL

Președintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să-și exprime, prin referendum, voința cu privire la probleme de interes național.

ARTICOLUL 91 – ATRIBUȚII ÎN DOMENIUL POLITICII EXTERNE

(1) Președintele încheie tratate internaționale în numele României, negociate de Guvern, și le supune spre ratificare Parlamentului, într-un termen rezonabil.

  • Celelalte tratate și acorduri internaționale se încheie, se aprobă sau se ratifică potrivit procedurii stabilite prin lege.

(2) Președintele, la propunerea Guvernului, acreditează și recheamă reprezentanții diplomatici ai României și aprobă înființarea, desființarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice.

(3) Reprezentanții diplomatici ai altor state sunt acreditați pe lângă Președintele României.


ARTICOLUL 92 – ATRIBUȚII ÎN DOMENIUL APĂRĂRII

(1) Președintele României este comandantul forțelor armate și îndeplinește funcția de președinte al Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

(2) El poate declara, cu aprobarea prealabilă a Parlamentului, mobilizarea parțială sau totală a forțelor armate.

  • Numai în cazuri excepționale, hotărârea Președintelui se supune ulterior aprobării Parlamentului, în cel mult 5 zile de la adoptare.

(3) În caz de agresiune armată îndreptată împotriva țării, Președintele României ia măsuri pentru respingerea agresiunii și le aduce neîntârziat la cunoștința Parlamentului, printr-un mesaj.

  • Dacă Parlamentul nu se află în sesiune, acesta se convoacă de drept în 24 de ore de la declanșarea agresiunii.

(4) În caz de mobilizare sau de război, Parlamentul își continuă activitatea pe toată durata acestor stări, iar dacă nu se află în sesiune, se convoacă de drept în 24 de ore de la declararea lor.


ARTICOLUL 93 – MĂSURI EXCEPȚIONALE

(1) Președintele României instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgență în întreaga țară ori în unele unități administrativ-teritoriale și solicită Parlamentului încuviințarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia.

(2) Dacă Parlamentul nu se află în sesiune, el se convoacă de drept în cel mult 48 de ore de la instituirea stării de asediu sau a stării de urgență și funcționează pe toată durata acestora.


ARTICOLUL 94 – ALTE ATRIBUȚII

Președintele României îndeplinește și următoarele ATRIBUȚII:

a. conferă decorații și titluri de onoare;

b. acordă gradele de mareșal, de general și de amiral;

c. numește în funcții publice, în condițiile prevăzute de lege;

d. acordă grațierea individuală.


ARTICOLUL 95 – SUSPENDAREA DIN FUNCȚIE

(1) În cazul săvârșirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituției, Președintele României poate fi suspendat din funcție de Camera Deputaților și de Senat, în ședință comună, cu votul majorității deputaților și senatorilor, după consultarea Curții Constituționale.

  • Președintele poate da Parlamentului explicații cu privire la faptele ce i se impută.

(2) Propunerea de suspendare din funcție poate fi inițiată de cel puțin o treime din numărul deputaților și senatorilor și se aduce, neîntârziat, la cunoștință Președintelui.

(3) Dacă propunerea de suspendare din funcție este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Președintelui.


ARTICOLUL 96 – PUNEREA SUB ACUZARE

(1) Camera Deputaților și Senatul, în ședință comună, cu votul a cel puțin două treimi din numărul deputaților și senatorilor, pot hotărî punerea sub acuzare a Președintelui României pentru înaltă trădare.

(2) Propunerea de punere sub acuzare poate fi inițiată de majoritatea deputaților și senatorilor și se aduce, neîntârziat, la cunoștința Președintelui României pentru a putea da explicații cu privire la faptele ce i se impută.

(3) De la data punerii sub acuzare și până la data demiterii, Președintele este suspendat de drept.

(4) Competența de judecată aparține Înaltei Curți de Casație și Justiție.

  • Președintele este demis de drept la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare.

ARTICOLUL 97 – VACANȚA FUNCȚIEI

(1) Vacanța funcției de Președinte al României intervine în caz de demisie, de demitere din funcție, de imposibilitate definitivă a exercitării atribuțiilor sau de deces.

(2) În termen de 3 luni de la data la care a intervenit vacanța funcției de Președinte al României, Guvernul va organiza alegeri pentru un nou Președinte.


ARTICOLUL 98 – INTERIMATUL FUNCȚIEI

(1) Dacă funcția de Președinte devine vacantă ori dacă Președintele este suspendat din funcție sau dacă se află în imposibilitate temporară de a-și exercita atribuțiile, interimatul se asigură, în ordine, de președintele Senatului sau de președintele Camerei Deputaților.

(2) Atribuțiile prevăzute la articolele 88-90 (referitoare la mesaje, dizolvarea Parlamentului și referendumul) nu pot fi exercitate pe durata interimatului funcției prezidențiale.


ARTICOLUL 99 – RĂSPUNDEREA PREȘEDINTELUI INTERIMAR

Dacă persoana care asigură interimatul funcției de Președinte al României săvârșește fapte grave, prin care se încalcă prevederile Constituției, se aplică articolul 95 (referitor la suspendarea Președintelui) și articolul 98 (referitor la interimat).


ARTICOLUL 100 – ACTELE PREȘEDINTELUI

(1) În exercitarea atribuțiilor sale, Președintele României emite decrete care se publică în Monitorul Oficial al României. Nepublicarea atrage inexistența decretului.

(2) Decretele emise de Președintele României în exercitarea atribuțiilor prevăzute la articolul 91 alineatele (1) și (2), articolul 92 alineatele (2) și (3), articolul 93 alineatul (1) și articolul 94 literele a), b) și d) (referitoare la politica externă, apărare, măsuri excepționale și alte atribuții) se contrasemnează de primul-ministru.


ARTICOLUL 101 – INDEMNIZAȚIA ȘI CELELALTE DREPTURI

Indemnizația și celelalte drepturi ale Președintelui României se stabilesc prin lege.


Vocabular explicativ:

  1. Independență națională – Autonomia completă a statului român față de influențe externe.
  2. Ratificare – Procedura prin care un tratat internațional, după ce este semnat, devine oficial și obligatoriu pentru statul care l-a semnat.
  3. Imunitate – Protecția de a nu fi tras la răspundere pentru acțiuni legate de exercitarea funcției.
  4. Remaniere guvernamentală – Schimbarea structurii sau componenței Guvernului.
  5. Stare de asediu – Măsură excepțională impusă în cazuri de criză, cum ar fi războiul, care restricționează unele libertăți.
  6. Misiuni diplomatice – Reprezentanțe oficiale ale României în alte state.
  7. Mobilizare – Activarea forțelor armate pentru a răspunde unei amenințări la adresa securității naționale.
  8. Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) – Organ responsabil pentru apărarea națională și securitatea României.
  9. Interimat – Situația în care o funcție este temporar exercitată de altcineva.
  10. Vacanța funcției – Perioada în care funcția de Președinte devine vacantă prin demisie, deces sau alte cauze.

CAPITOLUL II – Preşedintele României

ARTICOLUL 80 – Rolul Preşedintelui 

(1) Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării.

(2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice.

  • În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.

ARTICOLUL 81 – Alegerea Preşedintelui 

(1) Preşedintele României este ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.

(2) Este declarat ales candidatul care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegătorilor înscrişi în listele electorale.

(3) În cazul în care nici unul dintre candidaţi nu a întrunit această majoritate, se organizează al doilea tur de scrutin, între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur.

  • Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi.

(4) Nici o persoană nu poate îndeplini funcţia de Preşedinte al României decât pentru cel mult două mandate.

  • Acestea pot fi şi succesive.

ARTICOLUL 82 – Validarea mandatului şi depunerea jurământului 

(1) Rezultatul alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României este validat de Curtea Constituţională.

(2) Candidatul a cărui alegere a fost validată depune în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, următorul jurământ:

“Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”.

ARTICOLUL 83 – Durata mandatului 

(1) Mandatul Preşedintelui României este de 5 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului.

(2) Preşedintele României îşi exercită mandatul până la depunerea jurământului de Preşedintele nou ales.

(3) Mandatul Preşedintelui României poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă.

ARTICOLUL 84 – Incompatibilităţi şi imunităţi 

(1) În timpul mandatului, Preşedintele României nu poate fi membru al unui partid şi nu poate îndeplini nici o altă funcţie publică sau privată.

(2) Preşedintele României se bucură de imunitate. Prevederile articolului 72 alineatul (1) se aplică în mod corespunzător.

ARTICOLUL 85 – Numirea Guvernului 

(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.

(2) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.

(3) Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.

ARTICOLUL 86 – Consultarea Guvernului 

Preşedintele României poate consulta Guvernul cu privire la probleme urgente şi de importanţă deosebită.

ARTICOLUL 87 – Participarea la şedinţele Guvernului 

(1) Preşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii.

(2) Preşedintele României prezidează şedinţele Guvernului la care participă.

ARTICOLUL 88 – Mesaje 

Preşedintele României adresează Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale naţiunii.

ARTICOLUL 89 –  Dizolvarea Parlamentului 

(1) După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

(2) În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată.

(3) Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă.

ARTICOLUL 90 – Referendumul 

Preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa cu privire la probleme de interes naţional.

ARTICOLUL 91 – Atribuţii în domeniul politicii externe 

(1) Preşedintele încheie tratate internaţionale în numele României, negociate de Guvern, şi le supune spre ratificare Parlamentului, într-un termen rezonabil.

  • Celelalte tratate şi acorduri internaţionale se încheie, se aprobă sau se ratifică potrivit procedurii stabilite prin lege.

(2) Preşedintele, la propunerea Guvernului, acreditează şi recheamă reprezentanţii diplomatici ai României şi aprobă înfiinţarea, desfiinţarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice.

(3) Reprezentanţii diplomatici ai altor state sunt acreditaţi pe lângă Preşedintele României.

ARTICOLUL 92 – Atribuţii în domeniul apărării 

(1) Preşedintele României este comandantul forţelor armate şi îndeplineşte funcţia de preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

(2) El poate declara, cu aprobarea prealabilă a Parlamentului, mobilizarea parţială sau totală a forţelor armate.

  • Numai în cazuri excepţionale, hotărârea Preşedintelui se supune ulterior aprobării Parlamentului, în cel mult 5 zile de la adoptare.

(3) În caz de agresiune armată îndreptată împotriva ţării, Preşedintele României ia măsuri pentru respingerea agresiunii şi le aduce neîntârziat la cunoştinţă Parlamentului, printr-un mesaj.

  • Dacă Parlamentul nu se află în sesiune, el se convoacă de drept în 24 de ore de la declanşarea agresiunii.

(4) În caz de mobilizare sau de război Parlamentul îşi continuă activitatea pe toată durata acestor stări, iar dacă nu se află în sesiune, se convoacă de drept în 24 de ore de la declararea lor.

ARTICOLUL 93 – Măsuri excepţionale 

(1) Preşedintele României instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgenţă în întreaga ţară ori în unele unităţi administrativ-teritoriale şi solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia.

(2) Dacă Parlamentul nu se află în sesiune, el se convoacă de drept în cel mult 48 de ore de la instituirea stării de asediu sau a stării de urgenţă şi funcţionează pe toată durata acestora.

ARTICOLUL 94 – Alte atribuţii 

Preşedintele României îndeplineşte şi următoarele ATRIBUŢII:

  1. conferă decoraţii şi titluri de onoare;
  2. acordă gradele de mareşal, de general şi de amiral;
  3. numeşte în funcţii publice, în condiţiile prevăzute de lege;
  4. acordă graţierea individuală.

ARTICOLUL 95 – Suspendarea din funcţie 

(1) În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale.

  • Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.

(2) Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui.

(3) Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.

ARTICOLUL 96 – Punerea sub acuzare 

(1) Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, cu votul a cel puţin două treimi din numărul deputaţilor şi senatorilor, pot hotărî punerea sub acuzare a Preşedintelui României pentru înaltă trădare.

(2) Propunerea de punere sub acuzare poate fi iniţiată de majoritatea deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui României pentru a putea da explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.

(3) De la data punerii sub acuzare şi până la data demiterii Preşedintele este suspendat de drept.

(4) Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

  • Preşedintele este demis de drept la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare.

ARTICOLUL 97 – Vacanţa funcţiei 

(1) Vacanţa funcţiei de Preşedinte al României intervine în caz de demisie, de demitere din funcţie, de imposibilitate definitivă a exercitării atribuţiilor sau de deces.

(2) În termen de 3 luni de la data la care a intervenit vacanţa funcţiei de Preşedinte al României, Guvernul va organiza alegeri pentru un nou Preşedinte.

ARTICOLUL 98 – Interimatul funcţiei 

(1) Dacă funcţia de Preşedinte devine vacantă ori dacă Preşedintele este suspendat din funcţie sau dacă se află în imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile, interimatul se asigură, în ordine, de preşedintele Senatului sau de preşedintele Camerei Deputaţilor.

(2) Atribuţiile prevăzute la articolele 88-90 nu pot fi exercitate pe durata interimatului funcţiei prezidenţiale.

ARTICOLUL 99 – Răspunderea preşedintelui interimar 

Dacă persoana care asigură interimatul funcţiei de Preşedinte al României săvârşeşte fapte grave, prin care se încalcă prevederile Constituţiei, se aplică articolul 95 şi articolul 98.

ARTICOLUL 100 – Actele Preşedintelui 

(1) În exercitarea atribuţiilor sale, Preşedintele României emite decrete care se publică în Monitorul Oficial al României. Nepublicarea atrage inexistenţa decretului.

(2) Decretele emise de Preşedintele României în exercitarea atribuţiilor sale prevăzute în articolul 91 alineatele (1) şi (2), articolul 92 alineatele (2) şi (3), articolul 93 alineatul (1) şi articolul 94 literele a), b) şi d) se contrasemnează de primul-ministru.

ARTICOLUL 101 – Indemnizaţia şi celelalte drepturi 

Indemnizaţia şi celelalte drepturi ale Preşedintelui României se stabilesc prin lege.

CAPITOLUL II

Preşedintele României

ARTICOLUL 80

Rolul Preşedintelui  

(1) Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul

  • independenţei naţionale,
  • al unităţii şi
  • al integrităţii teritoriale a ţării.


(2) Preşedintele României veghează la

  • respectarea Constituţiei şi la
  • buna funcţionare a autorităţilor publice.

  • În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între
    • puterile statului, precum şi
    • între stat şi societate.


ARTICOLUL 81

Alegerea Preşedintelui  

(1) Preşedintele României este ales prin vot

  • universal,
  • egal,
  • direct,
  • secret şi
  • liber exprimat.


(2) Este declarat ales candidatul care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegătorilor înscrişi în listele electorale.


(3) În cazul în care nici unul dintre candidaţi nu a întrunit această majoritate,

  • se organizează al doilea tur de scrutin,
  • între primii doi candidaţi
  • stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur.

  • Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi.


(4) Nici o persoană nu poate îndeplini funcţia de Preşedinte al României decât pentru cel mult două mandate.

  • Acestea pot fi şi succesive.


ARTICOLUL 82

Validarea mandatului şi depunerea jurământului  

(1) Rezultatul alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României este validat de Curtea Constituţională.


(2) Candidatul a cărui alegere a fost validată depune în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, următorul jurământ:


“Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea

  • pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român,
  • să respect Constituţia şi legile ţării,
  • să apăr
    • democraţia,
    • drepturile şi
    • libertăţile fundamentale ale cetăţenilor,
  • suveranitatea,
  • independenţa,
  • unitatea şi
  • integritatea teritorială a României.

Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”.


ARTICOLUL 83

Durata mandatului  

(1) Mandatul Preşedintelui României este de 5 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului.


(2) Preşedintele României îşi exercită mandatul până la depunerea jurământului de Preşedintele nou ales.


(3) Mandatul Preşedintelui României poate fi prelungit,

  • prin lege organică,
  • în caz de război
  • sau de catastrofă.


ARTICOLUL 84

Incompatibilităţi şi imunităţi  

(1) În timpul mandatului, Preşedintele României

  • NU poate fi membru al unui partid şi
  • NU poate îndeplini nici o altă funcţie publică sau privată.


(2) Preşedintele României se bucură de imunitate. Prevederile articolului 72 alineatul (1) se aplică în mod corespunzător.


ARTICOLUL 85

Numirea Guvernului  

(1) Preşedintele României

  • desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi
  • numeşte Guvernul
    • pe baza votului de încredere acordat de Parlament.


(2) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele

revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.


(3) Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului,

Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.


ARTICOLUL 86

Consultarea Guvernului  

Preşedintele României poate consulta Guvernul cu privire la

  • probleme urgente şi
  • de importanţă deosebită.


ARTICOLUL 87

Participarea la şedinţele Guvernului  

(1) Preşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat

  • probleme de interes naţional privind politica externă,
  • apărarea ţării,
  • asigurarea ordinii publice şi,
  • la cererea primului-ministru, în alte situaţii.


(2) Preşedintele României prezidează şedinţele Guvernului la care participă.


ARTICOLUL 88

Mesaje  

Preşedintele României adresează Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale naţiunii.


ARTICOLUL 89

Dizolvarea Parlamentului  

(1) După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare,

Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă

  • acesta NU a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi
  • numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.


(2) În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată.


(3) Parlamentul NU poate fi dizolvat

  • în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi
  • nici în timpul stării
    • de mobilizare,
    • de război,
    • de asediu sau
    • de urgenţă.


ARTICOLUL 90

Referendumul  

Preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa cu privire la probleme de interes naţional.


ARTICOLUL 91

Atribuţii în domeniul politicii externe  

(1) Preşedintele încheie tratate internaţionale în numele României, negociate de Guvern,

şi le supune spre ratificare Parlamentului, într-un termen rezonabil.

Celelalte tratate şi acorduri internaţionale se încheie, se aprobă sau se ratifică potrivit procedurii stabilite prin lege.


(2) Preşedintele, la propunerea Guvernului,

acreditează şi recheamă reprezentanţii diplomatici ai României şi

aprobă înfiinţarea, desfiinţarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice.


(3) Reprezentanţii diplomatici ai altor state sunt acreditaţi pe lângă Preşedintele României.


ARTICOLUL 92

Atribuţii în domeniul apărării  

(1) Preşedintele României este comandantul forţelor armate şi îndeplineşte funcţia de preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.


(2) El poate declara, cu aprobarea prealabilă a Parlamentului,

mobilizarea parţială sau totală a forţelor armate.

Numai în cazuri excepţionale, hotărârea Preşedintelui se supune ulterior aprobării Parlamentului, în cel mult 5 zile de la adoptare.


(3) În caz de agresiune armată îndreptată împotriva ţării, Preşedintele României

  • ia măsuri pentru respingerea agresiunii şi
  • le aduce neîntârziat la cunoştinţă Parlamentului, printr-un mesaj.

  • Dacă Parlamentul nu se află în sesiune, el se convoacă de drept în 24 de ore de la declanşarea agresiunii.


(4) În caz de mobilizare sau de război

Parlamentul îşi continuă activitatea pe toată durata acestor stări, iar

dacă nu se află în sesiune, se convoacă de drept în 24 de ore de la declararea lor.


ARTICOLUL 93

Măsuri excepţionale  

(1) Preşedintele României instituie, potrivit legii,

  • starea de asediu sau starea de urgenţă
  • în întreaga ţară ori în unele unităţi administrativ-teritoriale şi
  • solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia.


(2) Dacă Parlamentul nu se află în sesiune, el se convoacă de drept în cel mult 48 de ore de la instituirea stării de asediu sau a stării de urgenţă şi funcţionează pe toată durata acestora.


ARTICOLUL 94

Alte atribuţii  

Preşedintele României îndeplineşte şi următoarele atribuţii:

  1. conferă
    • decoraţii şi
    • titluri de onoare;
  2. acordă gradele de
    1. mareşal,
    2. de general şi
    3. de amiral;
  3. numeşte în funcţii publice, în condiţiile prevăzute de lege;
  4. acordă graţierea individuală.


ARTICOLUL 95

Suspendarea din funcţie  

(1) În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei,

Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat,

  • în şedinţă comună,
  • cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor,
  • după consultarea Curţii Constituţionale.

  • Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.


(2) Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de

cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi

se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui.


(3) Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.


ARTICOLUL 96

Punerea sub acuzare  

(1) Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună,

cu votul a cel puţin două treimi din numărul deputaţilor şi senatorilor,

pot hotărî punerea sub acuzare a Preşedintelui României pentru înaltă trădare.


(2) Propunerea de punere sub acuzare poate fi iniţiată de majoritatea deputaţilor şi senatorilor şi

se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui României pentru a putea da explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.


(3) De la data punerii sub acuzare şi până la data demiterii Preşedintele este suspendat de drept.


(4) Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Preşedintele este demis de drept la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare.


ARTICOLUL 97

Vacanţa funcţiei  

(1) Vacanţa funcţiei de Preşedinte al României intervine în caz de

  • demisie,
  • de demitere din funcţie,
  • de imposibilitate definitivă a exercitării atribuţiilor sau de
  • deces.


(2) În termen de 3 luni de la data la care a intervenit vacanţa funcţiei de Preşedinte al României, Guvernul va organiza alegeri pentru un nou Preşedinte.


ARTICOLUL 98

Interimatul funcţiei  

(1) Dacă funcţia de Preşedinte

  • devine vacantă ori
  • dacă Preşedintele este suspendat din funcţie sau
  • dacă se află în imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile,

  • interimatul se asigură, în ordine, de
    1. preşedintele Senatului sau de
    2. preşedintele Camerei Deputaţilor.


(2) Atribuţiile prevăzute la articolele 88-90 (mesajele în Parlament, dizolvarea Parlamentului, convocarea Referendumului) nu pot fi exercitate pe durata interimatului funcţiei prezidenţiale.


ARTICOLUL 99

Răspunderea preşedintelui interimar  

Dacă persoana care asigură interimatul funcţiei de Preşedinte al României săvârşeşte fapte grave, prin care se încalcă prevederile Constituţiei, se aplică articolul 95 (suspendarea din funcție ) şi articolul 98 (interimatul funcției).


ARTICOLUL 100

Actele Preşedintelui

 

(1) În exercitarea atribuţiilor sale, Preşedintele României emite decrete care se publică în Monitorul Oficial al României.

Nepublicarea atrage inexistenţa decretului.


(2) Decretele emise de Preşedintele României în exercitarea atribuţiilor sale prevăzute în

  • articolul 91 alineatele (1) şi (2) tratatele internaționale + acreditarea și rechemarea reprezentanților diplomatici ai României,
  • articolul 92 alineatele (2) şi (3) mobilizarea armatei + respingerea atacurilor armate,
  • articolul 93 alineatul (1)instituirea stării de urgență sau asediu,
  • articolul 94 literele a), b) şi d) – acordarea de decorații și titluri de onoare, acordarea de grade militare de generali, amirali și mareșali, grațiere individuală.

  • se contrasemnează de primul-ministru.


ARTICOLUL 101

Indemnizaţia şi celelalte drepturi  

Indemnizaţia şi celelalte drepturi ale Preşedintelui României se stabilesc prin lege.


Întregul document cu Constituția României poate fi accesată aici.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Enable Notifications OK No thanks