Itemi: 30
Timp de lucru: 60 de minute
0 din 30 Întrebări finalizat
Grile :
Ai finalizat deja înainte test . Nu îl poți parcurge din nou.
Test is loading…
You must sign in or sign up to start the test.
Trebuie să finalizezi mai întâi următoarele:
Ai răspuns corect la 0 din 30 Întrebări
Timpul tău:
Time has elapsed
Ai obținut 0 din 0 point(s), (0)
Earned Point(s): 0 of 0, (0)
0 Essay(s) Pending (Possible Point(s): 0)
Scorul mediu al celorlalți candidați |
|
Scorul tău |
|
Pos. | Name | Entered on | Puncte | Result |
---|---|---|---|---|
Table is loading | ||||
Nu sunt disponibile informații | ||||
Mihai Viteazul i-a alungat pe otomani, dincolo de Dunăre în urma bătăliei de la:
Instaurarea comunismului în jumătatea răsăriteană a Europei a dus la o divizare fără precedent a continentului nostru – politică, economică şi culturală. ; Erodarea sistemului comunist s-a petrecut treptat, începând din 1953, puternice mişcări antisovietice au avut loc în R.D. Germană (1953), Polonia (1956) şi Ungaria (1956).
Marcaţi litera corespunzătoare răspunsului pe care îl consideraţi corect:
Pe baza graiului din Muntenia, în secolul al XIV, se constituie limba română literară pe care o vorbim şi o scriem şi azi. ; În present există diferite dialecte ale limbii române: dialectul daco-român, aromân, istro-român şi megleno-româ
Autorul afirmaţiei: Unirea Moldovei cu Muntenia este cheia bolţii fără de care s-ar prăbuşi edificiul naţional este:
În Gesta Hungarorum sunt amintite voievodatele lui Gelu, în Banat şi voievodatul lui Glad în centrul Transilvaniei. ; Ana Comnena în lucrarea Alexiada aminteşte formaţiunile politice locale situate între Dunăre şi Mare.
Petru I Muşat depune jurământ de vasalitate regelui Poloniei:
Constituţia din 1948 avea un titlu special – nemaiîntâlnit la celelalte legi fundamentale, intitulat: Structura social-economică în care se preciza: În Republica Populară Română mijloacele de producţie aparţin statului, ca bunuri ale întregului popor, sau organizaţiilor cooperatiste sau particulare, persoane fizice sau juridice (art.5). ; Conform acesteia Prezidiul Marii Adunări Naţionale devenea organul suprem al puterii de stat a Republicii Populare Române.
După mineriada din septembrie 1991, guvernul condus de Petre Român a fost înlocuit de un guvern condus de:
O caracteristică a represiunii comuniste a reprezentat-o fenomenul deportărilor, începute în 1951, pe fondul acutizării conflictului dintre Stalin şi Tito. ; În 1964 prin decretele nr. 176 şi nr. 411 au fost eliberaţi ultimii 10 410 deţinuţi politici.
Prima menţiune despre identitatea etnică a românilor o găsim la:
După Al Doilea Război Mondial democraţiile occidentale au sfârşit prin a înţelege pericolul pe care îl reprezenta totalitarismul comunist pentru libertatea şi reconstrucţia democratică a Europei; SUA au iniţiat, în 1947, politica de containment (stăvilire) a expansiunii comunismului în Europa de Vest şi restul lumii.
Protectoratul rusesc asupra Ţărilor Române a fost instaurat oficial prin:
Prin Planul Marshall asistenţa financiară oferită Europei Occidentale devine sistematică şi masivă. ; Tratatul de la Paris din 10 februarie 1947 plasa România sub umbrela Moscovei.
URSS s-a format ca stat în anul:
Originile ideologiei comuniste o constituie operele lui Marx, în special “Statul şi revoluţia”, în care este fundamentat principiul luptei de clasă. ; Lenin, principalul conducător şi ideolog al bolşevicilor, a fundamentat idea că şi în Rusia e posibilă victoria unei revoluţii socialiste, cu condiţia existenţei unei conjuncturi social-economice propice.
Legea electorală din 17 iunie 1992 a stabilit un prag electoral de:
Regimul naţional-socialist a transformat antisemitismul în politică de stat. ; Din 1942 regimul hitlerist a hotărât să aplice soluţia finală împotriva evreilor, astfel a început drama Holocaustului (Shoah).
Constituţia de la 1866 a fost modificată în anul 1884 pentru:
Marcaţi literele corespunzătoare ordinii cronologice pe care o consideraţi corectă:
A. Declanşarea grevei regale
B. Instaurarea guvernului Nicolae Rădescu
C. Instaurarea primului guvern procomunist
În secolul al XVII-lea, în condiţiile luptei românilor din Transilvania pentru afirmarea naţională, este lansată şi dezvoltată teoria imigraţionistă, ce contestă autohtonia şi romanitatea românilor. ; Replica românească a venit din partea reprezentanţilor Şcolii Ardelene.
Marcaţi literele corespunzătoare ordinii cronologice pe care o consideraţi corectă:
A. Pacea de la Passarowitz
B. Pacea de la Kuciuk-Kainargi
C. Convenţia ruso-otomană de la Akkerman
Principala preocupare a programelor elaborate de către boieri a vizat problema formei de guvernământ a Principatelor. ; În 1769, partida naţională, condusă de mitropolitul Gavril Callimachi al Moldovei, propunea instaurarea unei republici aristocratice condusă de 12 mari boieri.
Marcaţi literele corespunzătoare ordinii cronologice pe care o consideraţi corectă:
A. Se formează Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord
B. Independenţa Israelului
C. Criza rachetelor din Cuba
După Gheorghe Gheorghiu-Dej a urmat la conducerea României, Nicolae Ceauşescu care a imprimat regimului comunist o evidentă latură naţionalistă. ; România a menţinut relaţii diplomatice cu Israelul după Războiul de şase zile din 1974.
Marcaţi litera corespunzătoare ordinii cronologice pe care o consideraţi corectă:
A. B.P. Haşdeu publică studiul Pierit-au dacii?.
B. A.T. Laurian publică Dicţionarul limbii române.
C. A.D. Xenopol publică Teoria lui Roesler.
După evenimentele din decembrie 1989, noua Constituţie a fost adoptată de către Adunarea Constituantă la 21 noiembrie 1992. ; Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării.
Marcaţi litera corespunzătoare ordinii cronologice pe care o consideraţi corectă:
A. Prima alianţă regională în Europa – Mica Înţelegere
B. Tratatul de alianţă şi amiciţie între România şi Franţa
C. Pactul Briand-Kellogg
Prin tratatul de la Craiova din 7 septembrie 1940 România ceda Bulgariei sudul Basarabiei. ; La 6 septembrie 1940 Carol al II-lea a abdicat în favoarea fiului său Mihai.
La Viena lui Mihai Antonescu i s-a prezentat oferta de arbitraj a lui Hitler. ; La 30 august 1940 prin Dictatul de la Viena, României i s-a impus să cedeze Ungariei partea de nord-vest a Transilvaniei.