Barem Medical MAI (POLIȚIE, JANDARMI, POMPIERI), MApN, ANP (penitenciare), SRI, SIE, STS, SPP, admitere și încadrări directe din sursă externă
Barem Medical Nou pentru admitere și încadrări directe din sursă externă în MAI (POLIȚIE, JANDARMI, POMPIERI), MApN, ANP (penitenciare), SRI, SIE, STS, SPP.
Pentru a naviga ușor la ceea ce vă interesează, apăsați CTRL+F și scrieți cuvântul cheie.
ORDIN nr. M.194/2022/179/2022/165/C/2023/9.507/2022/389/2022/48/2023/4.297/2022
pentru aprobarea baremului medical privind efectuarea examenului medical pentru admiterea în unitățile/instituțiile de învățământ militar, de informații, de ordine publică și de securitate națională, pe perioada școlarizării elevilor și studenților în unitățile/instituțiile de învățământ militar, de informații, de ordine publică și de securitate națională, pentru ocuparea funcțiilor de soldat/gradat profesionist, precum și pentru candidații care urmează a fi chemați/rechemați/încadrați/reîncadrați în rândul cadrelor militare în activitate/polițiștilor în serviciu/polițiștilor de penitenciare.
Având în vedere dispozițiile art. 36 alin. 1 lit. d), e),g) și k), ale art. 38 alin. 1 lit. c), e) și h) și ale art. 40 alin. 1 lit. b)-g) din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările și completările ulterioare, ale art. 10 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, cu modificările și completările ulterioare, ale art. 2 alin. (2) din Legea nr. 384/2006 privind statutul soldaților și gradaților profesioniști, cu modificările și completările ulterioare, ale art. 12 alin. (3) din Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare, cu modificările și completările ulterioare, și ale art. 11 lit. d) din Legea nr. 145/2019 privind statutul polițiștilor de penitenciare, cu modificările și completările ulterioare, ale Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviștilor voluntari, republicată, cu modificările ulterioare, pentru aplicarea art. 6^1 din Legea nr. 446/2006, cu modificările și completările ulterioare,în temeiul prevederilor art. 40 alin. (1) din Legea nr. 346/2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naționale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, ale art. 7 alin. (5) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea și funcționarea Ministerului Afacerilor Interne, aprobată cu modificări prin Legea nr. 15/2008, cu modificările și completările ulterioare, ale art. 13 din Hotărârea Guvernului nr. 652/2009 privind organizarea și funcționarea Ministerului Justiției, cu modificările și completările ulterioare, ale art. 23 alin. 3 din Legea nr. 14/1992 privind organizarea și funcționarea Serviciului Român de Informații, cu modificările și completările ulterioare, ale art. 7 alin. (3) din Legea nr. 1/1998 privind organizarea și funcționarea Serviciului de Informații Externe, republicată, cu modificările și completările ulterioare, ale art. 10 din Legea nr. 92/1996 privind organizarea și funcționarea Serviciului de Telecomunicații Speciale, cu modificările și completările ulterioare, și ale art. 8 alin. (3) din Legea nr. 191/1998 privind organizarea și funcționarea Serviciului de Protecție și Pază, cu modificările și completările ulterioare,
ministrul apărării naționale, ministrul afacerilor interne, ministrul justiției, directorul Serviciului Român de Informații, directorul Serviciului de Informații Externe, directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale și directorul Serviciului de Protecție și Pază emit prezentul ordin.
Articolul 1
(1) Se aprobă baremul medical privind efectuarea examenului medical pentru admiterea în unitățile/instituțiile de învățământ militar, de informații, de ordine publică și de securitate națională, pe perioada școlarizării elevilor și studenților în unitățile/instituțiile de învățământ militar, de informații, de ordine publică și de securitate națională, pentru ocuparea funcțiilor de soldat/gradat profesionist, precum și pentru candidații care urmează a fi chemați/rechemați/ încadrați/reîncadrați în rândul cadrelor militare în activitate/ polițiștilor în serviciu/polițiștilor de penitenciare, prevăzut în anexa*) care face parte din prezentul ordin.
(2) Pentru Ministerul Apărării Naționale, examenul medical se efectuează în unitățile sanitare militare subordonate Direcției medicale a Ministerului Apărării Naționale.
(3) Prin excepție de la alin. (2), în situația în care în cadrul examenului medical sunt solicitate investigații medicale suplimentare care nu pot fi efectuate în unitățile sanitare militare, investigațiile medicale sunt efectuate în unități sanitare de stat.
Articolul 2
(1) Pe perioada școlarizării în unitățile/instituțiile de învățământ militar, de informații, de ordine publică și de securitate națională, denumite în continuare instituții de învățământ militar, înainte de absolvire, elevii și studenții se expertizează după criteriile specifice instituției beneficiare, de către comisiile de expertiză medico-militară aparținând instituțiilor din care fac parte instituțiile de învățământ menționate, iar avizarea deciziilor medicale se face de către comisiile centrale de expertiză medico-militară ale Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații, după caz, în situația în care competența nu aparține altui organism specific.
(2) Studenții cărora li se acordă grade militare sunt expertizați, din momentul primirii primului grad militar, conform criteriilor medicale specifice personalului în activitate.
(3) Absolventul unei instituții de învățământ militar, până la acordarea primului grad, se expertizează conform criteriilor medicale specifice personalului în activitate.
(4) Prevederile alin. (1) se aplică și elevilor și studenților instituțiilor de învățământ civile pregătiți pentru nevoile sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională.
(5) La solicitarea scrisă și argumentată a persoanei expertizate sau la solicitarea structurilor implicate în activitatea de expertiză medico-militară, cu aprobarea președintelui comisiei centrale de expertiză medico-militară și/sau a șefului/directorului direcției medicale, expertiza medico-militară se efectuează la comisia de expertiză medico-militară de pe lângă spitalul militar/spitalul care monitorizează pacientul.
Articolul 3
Prevederile prezentului ordin aplicabile polițiștilor de penitenciare din sistemul administrației penitenciare se aplică în mod corespunzător și pentru încadrarea polițiștilor în serviciu/polițiștilor de penitenciare din Ministerul Justiției și celelalte unități subordonate ale acestuia.
Articolul 4
Examinarea medicală a candidaților înscriși la concursurile de admitere în unitățile/instituțiile de învățământ militar, de informații, de ordine publică și de securitate națională, precum și la cele de ocupare a posturilor vacante din instituțiile din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională se realizează potrivit baremului medical prevăzut de actele normative în vigoare la data publicării anunțului de concurs.
Articolul 5
La articolul 2 alineatul (1) din Regulamentul privind constituirea, organizarea, funcționarea și atribuțiile comisiilor de expertiză medico-militară, aprobat prin Ordinul ministrului apărării naționale, al ministrului afacerilor interne, al ministrului justiției și al directorului Serviciului Român de Informații nr. M.66/98/3.005/8.966/2016, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 708 din 13 septembrie 2016, litera c) se modifică și va avea următorul cuprins:
c) candidații pentru admiterea în unitățile/instituțiile de învățământ din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, după caz, elevii liceelor militare și ai școlilor militare/școlilor de agenți de poliție/de penitenciare sau studenții unei instituții de învățământ din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională pentru formarea cadrelor militare, polițiștilor și polițiștilor de penitenciare, în cazul în care competența nu aparține altui organism specific;
Articolul 6
La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă:
a) Ordinul ministrului apărării naționale, al viceprim-ministrului, ministrul afacerilor interne, al ministrului justiției, al directorului Serviciului Român de Informații, al directorului Serviciului de Informații Externe, al directorului Serviciului de Telecomunicații Speciale și al directorului Serviciului de Protecție și Pază nr. M55/107/2.587/C/10.357/210/496/831/2014 pentru aprobarea baremelor medicale privind efectuarea examenului medical pentru admiterea în unitățile/instituțiile de învățământ militar, de informații, de ordine publică și de securitate națională, pe perioada școlarizării elevilor și studenților în unitățile/instituțiile de învățământ militar, de informații, de ordine publică și de securitate națională, pentru ocuparea funcțiilor de soldat/gradat profesionist, precum și pentru candidații care urmează a fi chemați/rechemați/încadrați în rândul cadrelor militare în activitate/polițiștilor în serviciu/funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 686 și 686 bis din 19 septembrie 2014, cu modificările și completările ulterioare;
b) Ordinul ministrului apărării naționale nr. M.72/2002**) privind aprobarea „Baremului medical pentru stabilirea aptitudinii față de îndeplinirea serviciului militar“, cu modificările și completările ulterioare;
c) orice alte dispoziții ale Serviciului Român de Informații contrare prezentului ordin.
Articolul 7
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, prin grija Ministerului Apărării Naționale.
ANEXĂ din 10 ianuarie 2023
referitoare la baremul medical privind efectuarea examenului medical pentru admiterea în unitățile/instituțiile de învățământ militar, de informații, de ordine publică și de securitate națională, pe perioada școlarizării elevilor și studenților în unitățile/instituțiile de învățământ militar, de informații, de ordine publică și de securitate națională, pentru ocuparea funcțiilor de soldat/gradat profesionist, precum și pentru candidații care urmează a fi chemați/rechemați/încadrați/reîncadrați în rândul cadrelor militare în activitate/polițiștilor în serviciu/polițiștilor de penitenciare
EMITENT
- MINISTERUL APĂRĂRII NAȚIONALE
- MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
- MINISTERUL JUSTIȚIEI
- SERVICIUL ROMÂN DE INFORMAȚII
- SERVICIUL DE INFORMAȚII EXTERNE
- SERVICIUL DE TELECOMUNICAȚII SPECIALE
- SERVICIUL DE PROTECȚIE ȘI PAZĂ
Anexă cu Barem Medical Nou MAI, MApN, ANP, SRI, SIE, STS, SPP – Publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 93 bis din 2 februarie 2023
- Peste 2000 de GRILE GRATUITE și alte resurse de pregătire pentru încadrări directe din sursă externă – apasă aici.
- Pachetul complet de pregătire intensivă, interactivă de pregătire pentru admitere la Academia / Școala de Poliție / Jandarmi / ANP – apasă aici.
- Pachetul de pregătire pentru Testarea Psihologică este aici.
I. BOLI ALE APARATULUI RESPIRATOR – Barem Medical Nou MAI, MApN, ANP, SRI, SIE, STS, SPP
Nr.Prg. | DENUMIREA BOLILOR | CATEGORII | ||
I | II | III | ||
– candidați pentru admiterea în instituțiile/unitățile de învățământ militar ale VI ApN/VI AI/VI.I/SRI/STS. cu excepția elevilor din colegiile naționale militare ale MApN;- candidați pentru admiterea în instituțiile de învățământ militare/civile școlarizați pentru nevoileMApN/MAI/MJ/SRI/SIE/STS/SPP, cu excepția candidaților proveniți din rândul elevilor din colegiile militare naționale ale MApN;- candidați pentru Brigada Antiteroristă – SRI;- candidați pentru cursurile de formare pentru Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale – MApN. | – candidați pentru admiterea la cursurile de formare a cadrelor militare în activitate în instituțiile de formare continuă nonuniversitară ale MApN;-elevi și studenți pe perioada școlarizării în instituțiile de învățământ militare/civile școlarizați pentru nevoile MApN/MAI/ MJ/ SIE/ STS/ SRI/ SPP, cu excepția studenților Facultății de Arhivistică din cadrul Academiei de Poliție „Al. I. Cuza” București;- candidați pentru încadrarea posturilor de soldat/gradat profesionist pentru MApN/SRI, MAI, SPP. | – persoanele care urmează să fie chemate/rechemate/încadrate/ încadrate direct/reîncadrate în rândul cadrelor militare din MApN/ MAI/ MJ/ SRI/ SIE/ STS/ SPP sau polițiști/ funcționari publici cu statut special din A.N.P./M.J.;- candidați pentru serviciul militar în rezervă, în calitatea de rezervist voluntar;- recruți/cetățeni încorporabili. | ||
1 | Tuberculoza pulmonară*1) a) activă – confirmată clinic și bacteriologic; | Inapt | Inapt | Inapt |
b) recent stabilizată – grupa a II-a de bolnavi cu evoluție stabilizată clinico- radiologic și negativați bacteriologic 1 an:- primară;- secundară – se va ține cont de data încheierii TSS; | Inapt | InaptElevii și studenții pe perioada școlarizării:- Apt/Inapt pentru a urma instituțiile militare de învățământ (la aprecierea medicului pneumolog/ comisiilor de expertiză medico- militară) pentru MAI/SRI/SPP Inapt pentru SIE | Inapt | |
c) vindecată – după 2 ani de la vindecare; | Inapt | InaptElevii și studenții pe perioada școlarizării:- Inapt pentru a urma instituțiile militare de învățământ pentru MApN/SIE/SPP;- scutire medicală, după care: Apt/Inapt pentru a urma instituțiile militare de învățământ (la aprecierea pneumologului/ comisiilor de expertiză medico-militară) pentru MAI/SRI/MJ/ANP/STS. | AptApt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz pentru MApN. | |
d) eșec terapeutic, recidivă, complicații cronice. | Inapt | Inapt | Inapt | |
2. | Pleurezia tuberculoasă, diagnosticată în spital de profil. | Inapt | Inapt | Inapt |
3. | Tuberculoza pulmonară operată: a) exereza pulmonară la mai puțin de un lob pulmonar, fără tulburări funcționale ventilatorii; | Inapt | Inapt | Inapt |
b) exereza pulmonară lobară cu tulburări funcționale ușoare; | Inapt | Inapt | Inapt | |
c) exereza pulmonară care depășește un lob/-bi/trilobulară, cu tulburări funcționale medii sau accentuate; | Inapt | Inapt | Inapt | |
d) toracoplastie unilaterală peste 4 coaste, cu tulburări funcționale medii sau accentuate; | Inapt | Inapt | Inapt | |
e) decorticarea pleurală și pleurectomia cu tulburări funcționale medii sau accentuate. | Inapt | Inapt | Inapt | |
4. | Sindroame post-tuberculoase cu tulburări funcționale ușoare, medii sau accentuate. | Inapt | Inapt | Inapt |
5. | Tuberculoza extrarespiratorie activă*2):a) intestinală, a peritoneului și a ganglionilor mezenterici; | Inapt | Inapt | Inapt |
b) osteo-articulară, cu localizare la oasele mari; | Inapt | Inapt | Inapt | |
c) osteo-articulară, cu localizare la oasele mici; | Inapt | Inapt | Inapt | |
d) genito-urinară; | Inapt | Inapt | Inapt | |
e) adenopatii periferice tuberculoase; | Inapt | Inapt | Inapt | |
f) tuberculoza suprarenală; | Inapt | Inapt | Inapt | |
g) tuberculoza altor organe; | Inapt | Inapt | Inapt | |
h) tuberculoza în focare multiple. | Inapt | Inapt | Inapt | |
6. | Tuberculoza extrarespiratorie stabilizată:- intestinală;- peritoneală;- a ganglionilor mezenterici;- osteo-articulară;- aparatului genito-urinar;- adenopatii periferice tuberculoase. | Inapt | Inapt | Inapt |
7. | Tuberculoza:- ochiului;- urechii;- altor organe: piele, ganglioni limfatici periferici, suprarenală;- în focare multiple. | Inapt | Inapt | Inapt |
8. | Tuberculoza extrarespiratorie vindecată:- intestinului;- peritoneului;- a ganglionilor mezenterici;- osteo-articulară;- a aparatului genito-urinar;- adenopatii periferice tuberculoase;- a ochiului;- urechii;- altor organe;- în focare multiple. | Inapt | Inapt | Inapt |
9. | Pneumoconiozele | Inapt | Inapt | Inapt |
10. | Pleurezia netuberculoasă: a) acută – sterilă; | Inapt | Inapt | Inapt |
b) pleurezia cu epanșament și menționarea unui agent microbian altul decât bacilul Koch – pneumococ, stafilococ, streptococ etc. | Inapt | Inapt | Inapt | |
c) la 6 luni de la vindecare, fără sechele; | Apt | Apt | Apt | |
d) paraneoplazică; | Inapt | Inapt | Inapt | |
11. | Pneumotoraxul spontan-idiopatic. | Inapt | Inapt | Inapt |
12. | Pneumopatii interstițiale difuze | InaptApt/Inapt pentru SIE la aprecierea medicilor examinatori | InaptApt/Inapt pentru SIE la aprecierea medicilor examinatori | InaptApt/Inapt pentru SIE la aprecierea medicilor examinatori |
13. | Astmul bronșica) Antecedente de astm bronșic în copilărie, fără confirmare clinică/paraclinică și fără tratament specific în ultimii 5 ani; | Apt | Apt | Apt |
b)confirmat clinic/paraclinic; | Inapt | Inapt | InaptApt/Inapt pentru SIE, STS, SPP la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/comisiilor/comisiilor de expertiză medico-militară, după caz, prin raportare la activitatea ce urmează a fi desfășurată. | |
14. | Supurațiile pulmonare cronice, rebele la tratament -abcesul și gangrena pulmonară | Inapt | Inapt | Inapt |
15. | Boala pulmonară obstructivă. | Inapt | Inapt | Inapt |
16. | Bronșiectazia confirmată bronhoscopic și/sau computer tomografie | Inapt | Inapt | InaptApt/Inapt pentru SIE, STS la aprecierea medicilor examinatori/comisiei de expertiza medico-militara/comisiilor (prin raportare la activitatea ce urmează a fi desfășurată). |
17. | Afecțiuni pleurale cronice nespecifice – sechele pleurale după afecțiuni acute, pahipleurite, sechele post-operatorii etc.: | Inapt | Inapt | Inapt |
– cu tulburări funcționale reduse medii sau accentuate. | ||||
18. | Tromboembolismul pulmonar. | Inapt | Inapt | Inapt |
19. | Afecțiuni acute mediastinale. | Inapt | Inapt | Inapt |
20. | Afecțiuni cronice mediastinale. | Inapt | Inapt | Inapt |
21. | Silico-tuberculoza. | Inapt | Inapt | Inapt |
22. | Alte boli ale aparatului respirator. | Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/comisiilor/comisiilor de expertiză medico-militară, după caz |
Notă*1) Bolnavii de tuberculoză pulmonară vor prezenta documente medicale din rețeaua sanitară de specialitate din care să reiasă starea lor actuală privind stadiul bolii, grupa de dispensarizare și tratamentul efectuat.*2) Încadrarea dispensarială a bolnavilor cu tuberculoză extrapulmonară se va face conform prevederilor ordinelor ministrului sănătății.
II. AFECȚIUNI DEGENERATIVE – Barem Medical Nou MAI, MApN, ANP, SRI, SIE, STS, SPP
Nr.Prg. | DENUMIREA BOLILOR | CATEGORII | |||
I | II | III | |||
– candidați pentru admiterea în instituțiile/unitățile de învățământ militar ale MApN/MAI/MJ/SRI/STS, cu excepția elevilor din colegiile naționale militare ale MApN;- candidați pentru admiterea în instituțiile de învățământ militare/civile, pentru nevoileMApN/MAI/MJ/SRI/SIE/STS/SPP, cu excepția candidaților proveniți din rândul elevilor din colegiile militare naționale ale MApN;- candidați pentru Brigada Antiteroristă – SRI;- candidați pentru cursurile de formare pentru Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale -MApN. | – candidați pentru admiterea la cursurile de formare a cadrelor militare în activitate în instituțiile de formare continuă nonuniversitară ale MApN;- elevi și studenți pe perioada școlarizării în instituțiile de învățământ militare/civile, pentru nevoile MApN/MAI/ MJ/ SIE/ STS/ SRI/ SPP, cu excepția studenților Facultății de Arhivistică din cadrul Academiei de Poliție „Al. I. Cuza” București;- candidați pentru încadrarea posturilor de soldat/gradat profesionist pentru MApN/ SRI, MAI, SPP. | – persoanele care urmează să fie chemate/rechemate/încadrate/ încadrate direct/reîncadrate în rândul cadrelor militare din MApN/ MAI/ MJ/ SRI/ SIE/ STS/ SPP sau polițiști/ funcționari publici cu statut special din A.N.P./M.J.;- candidați pentru serviciul militar în rezervă, în calitatea de rezervist voluntar;- recruți/cetățeni încorporabili. | |||
23. | Reumatismul articular acut*1): a) tară afectare cardiacă, renală, neurologică; | Inapt | AptElevii și studenții pe perioada școlarizării Apt/Inapt la aprecierea comisiilor de expertiză medico-militară. | Apt | |
b) cu afectare renală, cardiacă sau neurologică. | Inapt | Inapt | Inapt | ||
24. | Reumatisme cronice inflamatorii:- poliartrita reumatoidă;- spondilita ankilozantă și alte spondilite;- sindromul Reiter-Fiessinger- Leroy; -poliartrita psoriazică cu tulburări funcționale ușoare, medii, accentuate. | Inapt | Inapt | Inapt | |
25. | Colagenoze și vasculite:- lupus eritematos sistemic;- sclerodermia;- dermatomiozita/polimiozita;- vasculite sistemice;- boala mixtă a țesutului conjunctiv. | Inapt | Inapt | Inapt | |
26. | Reumatismul cronic degenerativ, cu prinderea cel puțin a unei articulații mari, cu modificări radiologice și tulburări funcționale medii sau accentuate. | Inapt | Inapt | Inapt | |
27. | Retracția aponevrozei palmare -boala Dupuytren:a) fără retracția în flexie a degetelor mâinii – noduli palmari incipienți, sub 1 cm diametru; | Apt | Apt | AptApt/Inapt la aprecierea comisiilor de expertiză medico-militară pentru MApN. | |
28. | b) cu retracția în flexie a degetelor- noduli palmari cu diametrulmai mare de 1 cm – stadiul I, II, III, IV. | Inapt | Inapt | Inapt | |
29. | Osteoporoza. | Inapt | Inapt | Inapt | |
30. | Discartroza vertebrală:a) incipientă, cu tulburări ușoare destatică și iritație radiculară intermitentă; | Inapt | Inapt | Apt/Inapt la aprecierea medicilor examinatori/ comisiei de expertiză medico-militară (prin raportare la activitatea ce urmează a fi desfășurată doar pentru SIE și SPP). | |
b) avansată, cu tulburări moderate sau accentuate de statică vertebrală și deficit radicular sau medular moderat și/sau accentuat. | Inapt | Inapt | Inapt | ||
31. | Osteocondroza vertebrală cu tulburări de statică și dinamică vertebrală. | Inapt | Inapt | Inapt | |
32. | Spondilodiscite, de orice etiologie – specifice, nespecifîce: a) cu reducerea moderată a motilității coloanei vertebrale și cu tulburări de statică reduse; | Inapt | Inapt | Inapt | |
b) cu rigiditatea completă a coloanei vertebrale. | Inapt | Inapt | Inapt | ||
33. | Alte afecțiuni reumatismale și degenerative. | Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/comisiilor de expertiză medico-militară, după caz. |
Notă*1) Prevederile acestui paragraf se referă la bolnavii care, la data examinării, prezintă documentație medicală de specialitate ce atestă că au suferit de boală în ultimele 12 luni.
III. BOLILE APARATULUI CARDIO-VASCULAR – Barem Medical Nou MAI, MApN, ANP, SRI, SIE, STS, SPP
Nr.Prg. | DENUMIREA BOLILOR | CATEGORII | ||
I | II | III | ||
– candidați pentru admiterea în instituțiile/unitățile de învățământ militar ale MApN/MAI/MJ/SRI/STS, cu excepția elevilor din colegiile naționale militare ale MApN;- candidați pentru admiterea în instituțiile de învățământ militare/civile, pentru nevoileMApN/MAI/MJ/SRI/SIE/STS/SPP, cu excepția candidaților proveniți din rândul elevilor din colegiile militare naționale ale MApN;- candidați pentru Brigada Antiteroristă – SRI;- candidați pentru cursurile de formare pentru Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale -MApN. | – candidați pentru admiterea la cursurile de formare a cadrelor militare în activitate în instituțiile de formare continuă nonuniversitară ale MApN;- elevi și studenți pe perioada școlarizării în instituțiile de învățământ militare/civile, pentru nevoile MApN/MAI/ MJ/ SIE/ STS/ SRI/ SPP, cu excepția studenților Facultății de Arhivistică din cadrul Academiei de Poliție „Al. I. Cuza” București;- candidați pentru încadrarea posturilor de soldat/gradat profesionist pentru MApN/SRI, MAI, SPP. | – persoanele care urmează să fie chemate/rechemate/încadrate/ încadrate direct/reîncadrate în rândul cadrelor militare din MApN/ MAI/ MJ/ SRI/ SIE/ STS/ SPP sau polițiști/ funcționari publici cu statut special din A.N.P./M.J.;- candidați pentru serviciul militar în rezervă, în calitatea de rezervist voluntar;- recruți/cetățeni încorporabili. | ||
34. | Boli cardiace congenitale necorectate chirurgical* 1): a) fără legătură între sistemul arterial și venos:- bicuspidia aortică;- coarctația de aortă;- stenoza aortică;- stenoza pulmonară;- anomalii coronariene;- boala Ebstein. | Inapt | Inapt | Inapt |
b) cu shunt stânga-dreapta:- defect septal inter-ventricular- defect septal inter-atrial;- persistența canalului arterial. | Inapt | Inapt | Inapt | |
c) cu shunt dreapta-stânga:- triada sau tetrada Fallot;- complexul Eisenmenger. | Inapt | Inapt | Inapt | |
d) anomalii de poziție ale cordului – dextropoziție, dextrorotație, dextrocardie cu sau fără situs inversus -fără asocierea altor boli congenitale. | Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz. | |||
35. | Boli cardiace congenitale corectate chirurgical* 1): a) cu restabilirea completă a hemodinamicii; | Apt/Inapt la aprecierea comisiilor de expertiză medico-militară pentru MApN. | ||
b) cu restabilirea parțială a hemodinamicii. | Inapt | Inapt | Inapt | |
36. | Pericardita: a) acută vindecată; | Apt | Apt | Apt |
b) acută; | Inapt | Inapt | Inapt | |
c) cronică. | Inapt | Inapt | Inapt | |
37. | Leziuni valvulare cardiace confirmate* 1): a) ușoare | Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz (prin raportare la activitatea ce urmează a fi desfășurată doar pentru SIE și SPP). | ||
b) moderat e/severe | Inapt | Inapt | Inapt | |
38. | Leziuni valvulare cardiace corectate chirurgical*1). | Inapt | Inapt | Inapt |
39. | Prolaps de valvă mitrală: a) fără semne clinice, evidențiat ecocardiografic, cu regurgitare mitrală minoră, fără tulburări de ritm; | Apt | Apt | Apt |
b) cu semne clinice, ecografice, cu/fără tulburări de ritm. | Inapt | Inapt | Inapt | |
40. | Cardiomiopatia primitivă – hipertrofică obstructivă sau neobstructivă, dilatativă, restrictivă. | Inapt | Inapt | Inapt |
41. | Hipertensiunea arterială esențială: a) gradul I – ușoară – cu T.A. sistolică între 140-159 mm Hg și/sau T.A. diastolică intre 90-99 mm Hg, permanent; | Inapt | Inapt | Apt dacă este controlată terapeutic Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/comisiilor de expertiză medico-militară, după caz (prin raportare la activitatea ce urmează a fi desfășurată doar pentru SIE și SPP). |
b) gradul II – moderată – cu T.A. sistolică intre 160-179 mmHg și/sau T.A. diastolică intre 100-109 mmHg, permanent; | Inapt | Inapt | Inapt | |
c) gradul III – severă – cu T.A. sistolică peste 180 mmHg și/sau T.A. diastolică peste 110 mmHg, permanent. | Inapt | Inapt | Inapt | |
42. | Hipotensiunea arterială esențială permanentă, cu T.A. sistolică sub 90 mmHg:a) cu tulburări funcționale reduse*2); | Inapt | Inapt | Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/comisiilor de expertiză medico-militară, după caz (prin raportare la activitatea ce urmează a fi desfășurată doar pentru SIE și SPP). |
b) cu tulburări funcționale semnificative clinic. | Inapt | Inapt | Inapt | |
43. | Cardiopatia ischemică: a) nedureroasă – ischemia silențioasă, tulburările de ritm și de conducere de cauză ischemică, insuficiența cardiacă de cauză ischemică, cardiomiopatia ischemică, cu modificări electrocardiografice și/sau alte elemente diagnostice pozitive; infarct miocardic vechi necomplicat; | Inapt | Inapt | Inapt |
b) dureroasă – angina pectorală, infarctul miocardic acut, angina instabilă; | Inapt | Inapt | Inapt | |
c) corecția chirurgicală a ischemiei – angioplastie coronariană, by-pass aorto- coronarian. | Inapt | Inapt | InaptApt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/comisiilor de expertiză medico-militară, după caz (FE în parametri și test efort negativ) pentru MApN. | |
44. | Sindromul metabolic. | Inapt | Inapt | Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/comisiilor de expertiză medico-militară, după caz (prin raportare la activitatea ce urmează a fi desfășurată doar pentru SIE și SPP). |
45. | Tulburările de ritm cardiac: a) bradicardia sinusală asimptomatică; | Apt | Apt | Apt |
b) bradicardia sinusală simptomatică; | Inapt | Inapt | Inapt | |
c) tahicardia sinusală cu peste 120 pulsații/minut în ortostatism, permanentă, documentată medical; | Inapt | Inapt | InaptApt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/comisiilor de expertiză medico-militară, după caz pentru SIE și SPP. | |
d) tahicardia paroxistică supraventriculară; | Inapt | Inapt | Inapt | |
e) pattem de PR scurt, sindroame de pre excitație | Inapt | Inapt | Inapt | |
f) aritmia extrasistolică permanentă, cu manifestări clinice și electrocardiografîce; | Inapt | Inapt | Inapt | |
g) tahicardia ventriculară; | Inapt | Inapt | Inapt | |
h) fibrilația și flutterul atriale, documentate clinic și electrocardiografie. | Inapt | Inapt | Inapt | |
46. | Tulburări cardiace de conducere: a) bloc atrio-ventricular de gradul I; | Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz (prin raportare la activitatea ce urmează a fi desfășurată doar pentru SIE și SPP). | ||
b) bloc atrio-ventricular de gradul II tip I; | Inapt | Inapt | Inapt | |
c) bloc atrio-ventricular de gradul II tip II și gradul III; | Inapt | Inapt | Inapt | |
d) bloc complet permanent de ramură stângă; | Inapt | Inapt | Inapt | |
e) bloc complet de ramură dreaptă. | Inapt | Inapt | Inapt | |
47. | Anevrism al vaselor mici:- arterio-venos;- cirsoid operat sau operabil, cu tulburări funcționale reduse. | Inapt | Inapt | Inapt |
48. | Anevrism de aortă.Anevrism arterio-venos. Anevrism cirsoid întins, operabil sau inoperabil. | Inapt | Inapt | Inapt |
49. | Arteriopatii funcționale:- eritromelalgia;- boala și sindromul Raynaud;- acrocianoza;- livedoreticularis;cu tulburări funcționale; | Inapt | Inapt | Inapt |
50. | Sindromul de ischemie cronică periferică, fără/cu tulburări funcționale ușoare, medii sau accentuate după tratament medical sau chirurgical: | Inapt | Inapt | Inapt |
– trombangeita obliterantă Buerger;- arteriopatie obliterantă;- sindromul Leriche;- endarterita obliterantă;- disimune. | ||||
51. | Tromboflebita profundă și sechelele după tromboza venoasă profundă:a) cu tulburări funcționale reduse sau medii; | Inapt | Inapt | Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz. |
b) cu tulburări funcționale accentuate. | Inapt | Inapt | Inapt | |
52. | Varicele membrelor inferioare (clasificare CE AP): a) C0-C1 | Apt | Apt | Apt |
b) C2-C6 | Inapt | Inapt | Inapt | |
c) varicele membrelor inferioare operate | Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz (prin raportare la activitatea ce urmează a fi desfășurată doar pentru SIE și SPP). | |||
53. | Alte boli ale aparatului cardio-vascular. | Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz (prin raportare la activitatea ce urmează a fi desfășurată doar pentru SIE și SPP). |
Notă*1) Diagnosticul va fi precizat într-o clinică/secție de specialitate sau va fi dovedit prin documentație medicală de specialitate.*2) Cazurile la care scăderea tensiunii arteriale se produce frecvent, iar simptomatologia de însoțire, prin intensitatea ei, duce în mod evident la scăderea randamentului socio-profesional.
IV. BOLI ALE SÂNGELUI ȘI ORGANELOR HEMATOPOETICE – Barem Medical Nou MAI, MApN, ANP, SRI, SIE, STS, SPP
Nr.Prg. | DENUMIREA BOLILOR | CATEGORII | |||
I | II | III | |||
– candidați pentru admiterea in instituțiile/unitățile de învățământ militar ale MApN/MAI/MJ/SRI/STS, cu excepția elevilor din colegiile naționale militare aleMApN;- candidați pentru admiterea in instituțiile de învățământ militare/civile, pentru nevoileMApN/MAI/MJ/SRI/SIE/STS/SPP, cu excepția candidaților proveniți din rândul elevilor din colegiile militare naționale ale MApN;- candidați pentru Brigada Antiteroristă – SRI;- candidați pentru cursurile de formare pentru Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale -MApN. | – candidați pentru admiterea la cursurile de formare a cadrelor militare în activitate în instituțiile de formare continuă nonuniversitară ale MApN;- elevi și studenți pe perioada școlarizării în instituțiile de învățământ militare/civile, pentru nevoile MApN/ MAI/ MJ/ SIE/ STS/ SRI/ SPP, cu excepția studenților Facultății de Arhivistică din cadrai Academiei de Poliție „Al. I. Cuza” București;- candidați pentru încadrarea posturilor de soldat/gradat profesionist pentru MApN/ SRI, MAI, SPP. | – persoanele care urmează să fie chemate/rechemate/încadrate/ încadrate direct/reîncadrate în rândul cadrelor militare din MApN/ MAI/ MJ/ SRI/ SIE/ STS/ SPP sau polițiști/ funcționari publici cu statut special din A.N.P./M.J.;- candidați pentru serviciul militar în rezervă, în calitatea de rezervist voluntar;- recruți/cetățeni încorporabili. | |||
Anemia feriprivă: a) cu valorile- Hb >/= 10,5 g/dl (femei),- Hb >/= 12,5 g/dl (bărbați) | Apt | Apt | Apt | ||
54. | b) cu valorile- Hb < 10,5 g/dl (femei),- Hb < 12,5 g/dl (bărbați) | Inapt | Inapt | Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz (prin raportare la activitatea ce urmează a fi desfășurată doar pentru SIE și SPP). | |
55. | Anemia megaloblastică Biermer. Anemii megalo-blastice parabiermeriene.Anemii acrestice.Anemii sideroblastice.Anemii diseritropoetice. | Inapt | Inapt | Inapt | |
56. | Anemii hemolitice prin defect intraeritrocitar.Talasemiile:a) compensate hematologic cu valorile- Hb >/= 10,5 g/dl (femei),- Hb >/= 12,5 g/dl (bărbați) Și- Ht >/= 32% (femei),- Ht >/= 39,5% (bărbați) | Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz. | Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz (prin raportare la activitatea ce urmează a fi desfășurată doar pentru SIE și SPP). | Apt | |
b) decompensate hematologic cu valorile- Hb < 10,5 g/dl (femei),- Hb < 12,5 g/dl (bărbați)Și- Ht < 32% (femei),- Ht < 39,5% (bărbați) | Inapt | Inapt | Inapt | ||
57. | Anemii hemolitice prin defect extraeritrocitar, cronice, necompensate, rebele la tratament -autoimune, idiopatice, hemoglobinuria paroxistică la “rece”, hemoglobinuria de “marș” cu crize repetate, hemoglobinuria paroxistică nocturnă. | Inapt | Inapt | Inapt | |
58. | Anemii prin insuficiență medulară primară sau secundară, refractare la tratament: | Inapt | Inapt | Inapt | |
a) Boala Hodgkin; | Inapt | Inapt | Inapt | ||
b) Limfoame non-hodgkiniene; | Inapt | Inapt | Inapt | ||
c) Macroglobulinemia Waldenstrom; | Inapt | Inapt | Inapt | ||
d) Mielomul multiplu. | Inapt | Inapt | Inapt | ||
59. | Policitemia vera:a) cu tulburări funcționale reduse; | Inapt | Inapt | Inapt | |
b) cu tulburări funcționale moderate sau accentuate. | Inapt | Inapt | Inapt | ||
60. | Leucemii acute. | Inapt | Inapt | Inapt | |
61. | Leucemii cronice. | Inapt | Inapt | Inapt | |
62. | Mieloscleroza cu metaplazie mieloidă și insuficiență medulară, rebelă la tratament. | Inapt | Inapt | Inapt | |
63. | Sindroame hemoragice cronice de origine plasmatică-hemofilia etc. | Inapt | Inapt | Inapt | |
64. | Sindroame hemoragice cronice de origine trombocitară, rebele la tratament -trombocitopenia, trombocitemia hemoragică și trombocitopatia. | Inapt | Inapt | Inapt | |
65. | Sindroame hemoragice cronice de origine vasculară, rebele la tratament. | Inapt | Inapt | Inapt | |
66. | Reticulolimfoproliferări de graniță: a) sarcoidoza Besnier-Boeck- Schaumann, stadiul I și II; | Inapt | Inapt | Inapt | |
b) sarcoidoza Besnier – Boeck – Schaumann, stadiul III și IV; | Inapt | Inapt | Inapt | ||
c) alte reticulolimfoproliferări de graniță. | Inapt | Inapt | Inapt | ||
67. | Alte boli ale sângelui și organelor hematopoetice. | Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/comisiilor/comisiilor de expertiză medico- militară, după caz |
V. BOLI RENALE DETERMINATE DE CAUZE MEDICALE – Barem Medical Nou MAI, MApN, ANP, SRI, SIE, STS, SPP
Nr.Prg. | DENUMIREA BOLILOR | CATEGORII | ||
I | II | III | ||
– candidați pentru admiterea în instituțiile/unitățile de învățământ militar ale MApN/MAI/MJ/SRI/STS, cu excepția elevilor din colegiile naționale militare ale MApN;- candidați pentru admiterea în instituțiile de învățământ militare/civile, pentru nevoileMApN/MAI/MJ/SRI/SIE/STS/SPP, cu excepția candidaților proveniți din rândul elevilor din colegiile militare naționale ale MApN;- candidați pentru Brigada Antiteroristă – SRI;- candidați pentru cursurile de formare pentru Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale -MApN. | – candidați pentru admiterea la cursurile de formare a cadrelor militare în activitate în instituțiile de formare continuă nonuniversitară ale MApN;- elevi și studenți pe perioada școlarizării în instituțiile de învățământ militare/civile, pentru nevoile MApN/MAI/ MJ/ SIE/ STS/ SRI/ SPP, cu excepția studenților Facultății de Arhivistică din cadrul Academiei de Poliție „Al. I. Cuza” București;- candidați pentru încadrarea posturilor de soldat/gradat profesionist pentru MApN/ SRI, MAI, SPP. | – persoanele care urmează să fie chemate/rechemate/încadrate/ încadrate direct/reîncadrate în rândul cadrelor militare din MApN/ MAI/ MJ/ SRI/ SIE/ STS/ SPP sau polițiști/ funcționari publici cu statut special din A.N.P./M.J.;- candidați pentru serviciul militar în rezervă, în calitatea de rezervist voluntar;- recruți/cetățeni încorporabili. | ||
68. | Glomerulonefrita :a) acută, vindecată, fără tulburări funcționale | Apt | Apt | Apt |
b) acută | Inapt | Inapt | Inapt | |
c) cronică | Inapt | Inapt | Inapt | |
69. | Pielonefrita și alte nefropatii tubulo- interstițiale:a) acută, vindecată, fără tulburări funcționale; | Apt | Apt | Apt |
b) acută; | Inapt | Inapt | Inapt | |
c) cronică. | Inapt | Inapt | InaptApt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz pentru SPP. | |
70. | Insuficiența renală cronică. | Inapt | Inapt | Inapt |
71. | Alte boli renale. | Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/comisiilor/comisiilor de expertiză medico- militară, după caz. |
VI. BOLI ALE APARATULUI DIGESTIV – Barem Medical Nou MAI, MApN, ANP, SRI, SIE, STS, SPP
Nr.Prg. | DENUMIREA BOLILOR | CATEGORII | ||
I | II | III | ||
– candidați pentru admiterea în instituțiile/unitățile de învățământ militar ale MÂpN/MAI/MJ/SRI/STS, cu excepția elevilor din colegiile naționale militare ale MApN;- candidați pentru admiterea în instituțiile de învățământ militare/civile, pentru nevoileMApN/MAI/MJ/SRI/SIE/STS/SPP, cu excepția candidaților proveniți din rândul elevilor din colegiile militare naționale ale MApN;- candidați pentru Brigada Antiteroristă – SRI;- candidați pentru cursurile de formare pentru Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale -MApN. | – candidați pentru admiterea la cursurile de formare a cadrelor militare în activitate în instituțiile de formare continuă nonuniversitară ale MApN;- elevi și studenți pe perioada școlarizării în instituțiile de învățământ militare/civile, pentru nevoile MApN/MAI/ MJ/ SIE/ STS/ SRI/ SPP, cu excepția studenților Facultății de Arhivistică din cadrul Academiei de Poliție „Al. I. Cuza” București;- candidați pentru încadrarea posturilor de soldat/gradat profesionist pentru MApN/ SRI, MAI, SPP. | – persoanele care urmează să fie chemate/rechemate/încadrate/ încadrate direct/reîncadrate în rândul cadrelor militare din MApN/ MAI/ MJ/ SRI/ SIE/ STS/ SPP sau polițiști/ funcționari publici cu statut special din A.N.P./M.J.;- candidați pentru serviciul militar în rezervă, în calitatea de rezervist voluntar;- recruți/cetățeni încorporabili. | ||
72. | Bolile esofagului:a) hernia hiatală cu esofagită -documentație endoscopică; | Apt/Inapt la aprecierea medicilor examinatori/ comisiei de expertiza medico-militara/ comisiilor (prin raportare la activitatea ce urmează a fi desfășurată doar pentru SIE și SPP). | ||
b) boală de reflux gastro-esofagian fără modificări endoscopice; | Apt | Apt | Apt | |
c) boală de reflux gastro-esofagian cu modificări endoscopice; | Inapt | Inapt | InaptApt pentru SIE, STS, SPP. | |
d) diverticulii esofagieni -neoperați sau operați -cu tulburări funcționale accentuate; | Inapt | Inapt | Inapt | |
e) achalazia, spasmul difuz esofagian, stenozele esofagiene și esofagoplastiile, cu tulburări funcționale moderate sau accentuate; | Inapt | Inapt | Inapt | |
f) fistula eso-traheală. | Inapt | Inapt | Inapt | |
73. | Gastritele cronice, indiferent de etiologie, documentate endoscopic și histologic | Inapt | Inapt | Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz (prin raportare la activitatea ce urmează a fi desfășurată doar pentru SIE și SPP). |
74. | Ulcerul gastric și/sau duodenal: a) acut, documentat clinic, radiologie și/sau endoscopic, necomplicate; | Inapt | Inapt | Inapt |
b) cronic acutizat complicat -penetrant, perforat, stenozant, hemoragie etc., operat sau neoperat, cu tulburări funcționale ușoare; | Inapt | Inapt | Inapt | |
c) operat* 1) sau neoperat, cu tulburări funcționale moderate sau accentuate; | Inapt | Inapt | Inapt | |
d) vindecat (în APP). | Apt | Apt | Apt | |
75. | Rezecția intestinală sau colonică indiferent de cauză. | Inapt | Inapt | Inapt |
76. | Megadolicosigma și megadolicocolon cu tulburări funcționale. | Inapt | Inapt | Inapt |
77. | Boli inflamatorii intestinale: a) rectocolita ulcero-hemoragică; | Inapt | Inapt | Inapt |
b) boala Chron. | Inapt | Inapt | Inapt | |
78. | Periviscerita cu tulburări funcționale accentuate și cu fenomene ocluzive – ocluzia, stenoza intestinului sau colonului. | Inapt | Inapt | Inapt |
79. | Anus contra naturii. | Inapt | Inapt | Inapt |
80. | a) Purtător AgHBs, AgVHD; | Inapt | Inapt | Apt dacă Ac antiHBs +, transaminazele normale, viremii (B și D) nedetectabile, fibroză 0 (la teste invazive, neinvazive sau PBH, nu mai vechi de 3 luni), cu sau fără tratament antiviral efectuat.În oricare altă situație este Inapt. Apt/Inapt la aprecierea medicilor examinatori/ comisiei de expertiză medico-militară/ comisiilor – funcție de specificul activității pentru MApN, MAI, SPP, SRI și SIE. |
81. | b) Purtător Ac antiHCV. | Apt, dacă transaminazele sunt normale, viremia nedetectabilă, fibroză 0 (la teste invazive, neinvazive sau PBH, nu mai vechi de 3 luni), cu tratament antiviral Interferon-free antiviral efectuat. în oricare altă situație este Inapt.Apt/Inapt la aprecierea medicilor examinatori/ comisiei de expertiză medico-militară/ comisiilor – funcție de specificul activității pentru MApN, MAI, SPP, SRI și SIE. | ||
82. | Hepatita cronică indiferent de etiologie. | Inapt | Inapt | Inapt |
83. | Cirozele hepatice. | Inapt | Inapt | Inapt |
84. | Angiocolite, colecistite, coledocite, oddite acute. | Inapt | Inapt | Inapt |
85. | Litiază biliară, coledociană sau pancreatică, neoperată | Inapt | Inapt | Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz., prin raportare la statusul anatomic, clinic și funcțional al afecțiunii. |
86. | Litiaza biliară, coledociană operată:a) fără tulburări funcționale; | Apt | Apt | Apt |
b) cu tulburări funcționale. | Inapt | Inapt | Inapt | |
87. | Litiaza pancreatică operată. | Inapt | Inapt | Inapt |
88. | Pancreatite cronice și/sau pancreatite acute repetate. | Inapt | Inapt | Inapt |
89. | Splenectomia. | Inapt | Inapt | Inapt |
90. | Splenomegalia | Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz. | ||
91. | Alte boli ale aparatului digestiv și glandelor anexe. | Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz. |
Notă*1) Sindroamele post-rezecție gastrică, când se folosește această tehnică, sunt: ulcerul peptic, sindromul pos -prandial precoce (dumping syndrome), sindromul de ansă aferentă și sindromul de malabsorbție sau maldigestie.
VII. BOLI ALE GLANDELOR ENDOCRINE – Barem Medical Nou MAI, MApN, ANP, SRI, SIE, STS, SPP
Nr.Prg. | DENUMIREA BOLILOR | CATEGORII | ||
I | II | III | ||
– candidați pentru admiterea în instituțiile/unitățile de învățământ militar ale MApN/MAI/MJ/SRI/STS, cu excepția elevilor din colegiile naționale militare ale MApN;- candidați pentru admiterea în instituțiile de învățământ militare/civile, pentru nevoileMApN/MAI/MJ/SRI/SIE/STS/SPP, cu excepția candidaților proveniți din rândul elevilor din colegiile militare naționale ale MApN;- candidați pentru Brigada Antiteroristă – SRI;- candidați pentru cursurile de formare pentru Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale -MApN. | – candidați pentru admiterea la cursurile de formare a cadrelor militare în activitate în instituțiile de formare continuă nonuniversitară ale MApN;- elevi și studenți pe perioada școlarizării în instituțiile de învățământ militare/civile, pentru nevoile MApN/MAI/ MJ/ SIE/ STS/ SRI/ SPP, cu excepția studenților Facultății de Arhivistică din cadrul Academiei de Poliție „Al. I. Cuza” București;- candidați pentru încadrarea posturilor de soldat/gradat profesionist pentru MApN/ SRI, MAI, SPP. | – persoanele care urmează să fie chemate/rechemate/încadrate/ încadrate direct/reîncadrate în rândul cadrelor militare din MApN/ MAI/ MJ/ SRI/ SIE/ STS/ SPP sau polițiști/ funcționari publici cu statut special din A.N.P./M.J.;- candidați pentru serviciul militar în rezervă, în calitatea de rezervist voluntar;- recruți/cetățeni încorporabili. | ||
92. | Glicemie bazală modificată (110-125 mg/dl) | Inapt | Inapt | Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz. |
93. | Diabet zaharat. | Inapt | Inapt | Inapt |
94. | Alte tipuri specifice de diabet. | Inapt | Inapt | Inapt |
95. | Hiperuricemia asimptomatică(acid uric >= 7,5 g/dl – femei, >= 8,5g/dl – bărbați). | Inapt | Inapt | Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz. |
96. | Artrita acută urică, artrita cronică gutoasă, nefropatia urică. | Inapt | Inapt | Inapt |
97. | Suprapondere IMC=25-30 Kg/mp, masa adipoasă normală, masa musculară crescută, fără tulburări endocrino- metabolice. *1) | Apt | Apt | Apt |
98. | Obezitate frustă *1)a) IMC între 30-40 kg/m2, fără tulburări endocrine/ metabolice/ locomotorii, cu exces de țesut adipos, determinat prin testul de compoziție corporală DXA (procent de grăsime), în concordanță cu tabelele Organizației Mondiale a Sănătății, existente pentru vârstă și sex, și talie abdominală >102 cm (bărbați) și > 88 cm (femei) | Inapt | Inapt | InaptApt/Inapt pentru SIE, STS, SPP la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz, prin raportare la activitatea ce urmează a fi desfășurată. |
b)IMC >40 kg/mp *1) | Inapt | Inapt | Inapt | |
99. | Exces ponderal prin masă musculară crescută:IMC > 30 kg/mp, fără tulburări endocrine/ metabolice/ locomotorii, cu masă musculară bine reprezentată (sportivi), cu procentul de grăsime normal, determinat prin DXA (procent de grăsime) compoziție corporală, în concordanță cu tabelele Organizației Mondiale a Sănătății, existente pentru vârstă si sex | Apt | Apt | Apt |
100. | Dislipidemii primare/secundare: colesterol total >/= 250 mg/dl și trigliceride >/= 300 mg/dl; | Inapt | Inapt | InaptApt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară – funcție de specificul activității, după caz, pentru MApN, MAI, SPP, SRI și SIE. |
101. | Patologia hipotalamo-hipofizară: a) tumori secretante sau nesecretante hipofizare, operate sau neoperate; | Inapt | Inapt | Inapt |
b) diabetul insipid; | Inapt | Inapt | Inapt | |
c) insuficiența hipofizară a adultului; | Inapt | Inapt | Inapt | |
d) hiperprolactinemii de etiologie neprecizată cu manifestări clinice (ginecomastie, galactoree, displazie mamară, ovare polichistice, tulburări de ciclu menstrual). | Inapt | Inapt | Inapt | |
102. | Patologia tiroidiană:a) hipotiroidism subclinic, post procedural, cu sau fără tratament de substituție; | Inapt | Inapt | InaptApt/Inapt pentru MAI*Apt pentru SIE, SPP și STS. |
b) sindroame de hipofuncție tiroidiană (mixedem); | Inapt | Inapt | Inapt | |
c) hipertiroidism subclinic; | Inapt | Inapt | InaptApt/Inapt pentru MAI*Apt pentru SIE, SPP și STS. | |
d) hipertiroidism clinic manifest -boala Graves-Basedow, gușă nodulară toxică, adenom toxic, tiroidite subacute cu hipertiroidism, etc.; | Inapt | Inapt | Inapt | |
e) tiroiditele acute și subacute; | Inapt | Inapt | Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz. | |
f) tiroiditele cronice autoimune; | InaptApt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz., pentru STS. | InaptApt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz., pentru STS. | Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz. | |
g) gușă nodulară/polinodulară:- medie, micronodulară fără alterarea funcției tiroidiene; | Inapt | Inapt | Apt | |
h) gușă nodulară/polinodulară:- medie, difuză sau micropolinodulară cu alterarea funcției tiroidiene;- polinodulară, noduli > 1 cm;- nodul tiroidian unic > 1 cm. | Inapt | Inapt | Inapt | |
i) adenocarcinom tiroidian operat sau neoperat. | Inapt | Inapt | Inapt | |
103. | Patologie paratiroidiană: a) hipoparatiroidismul cronic hipocalcemic, cu crize de tetanie frecvente; | Inapt | Inapt | Inapt |
b) hiperparatiroidismul primar, secundar, cu hiper/normocalcemie. | Inapt | Inapt | Inapt | |
104. | Patologia cortico-suprarenală: a) Insuficiența cortico- suprarenală cronică primară -boala Addison; | Inapt | Inapt | Inapt |
b) Hiperfuncția glandei cortico- suprarenale; | Inapt | Inapt | Inapt | |
c) Hiperaldosteronismul primar; | Inapt | Inapt | Inapt | |
d) Tumori suprarenale nesecretante > 2 cm; | Inapt | Inapt | Inapt | |
e) Hiperplazie bilaterală de suprarenală. | Inapt | Inapt | Inapt | |
105. | F eocromocitomul. | Inapt | Inapt | Inapt |
106. | Insuficiență gonadică. | Inapt | Inapt | Inapt |
107. | Anizomastie, ginecomastie. | Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz. | ||
108. | Disgenezii gonadale. | Inapt | Inapt | Inapt |
109. | Alte boli endocrine ce nu sunt cuprinse în acest barem. | Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz. |
Notă* Pentru MAI – Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor – funcție de specificul activității, după caz.*1) Indicele de masă ponderală (IMC) se va stabili după formula Lorentz, astfel:
Greutate (kg)BMI = —————–Înălțime (în metri)*2) | Normal 18,5-25Suprapondere 25-30Obezitate clasa I 30-35Obezitate clasa a II-a 35-40Obezitate clasa a III-a > 40 |
VIII. BOLI NEUROLOGICE – Barem Medical Nou MAI, MApN, ANP, SRI, SIE, STS, SPP
DENUMIREA BOLILOR | CATEGORII | |||
I | II | III | ||
– candidați pentru admiterea în instituțiile/unitățile de învățământ militar ale MApN/MAI/MJ/SRI/STS, cu excepția elevilor din colegiile naționale militare ale MApN;- candidați pentru admiterea în instituțiile de învățământ militare/civile, pentru nevoileMApN/MAI/MJ/SRI/SIE/STS/SPP, cu excepția candidaților proveniți din rândul elevilor din colegiile militare naționale ale MApN;- candidați pentru Brigada Antiteroristă – SRI;- candidați pentru cursurile de formare pentru Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale -MApN. | – candidați pentru admiterea la cursurile de formare a cadrelor militare în activitate în instituțiile de formare continuă nonuniversitară ale MApN;- elevi și studenți pe perioada școlarizării în instituțiile de învățământ militare/civile, pentru nevoile MApN/MAI/ MJ/ SIE/ STS/ SRI/ SPP, cu excepția studenților Facultății de Arhivistică din cadrul Academiei de Poliție „Al. I. Cuza” București;- candidați pentru încadrarea posturilor de soldat/gradat profesionist pentru MApN/ SRI, MAI, SPP. | – persoanele care urmează să fie chemate/rechemate/încadrate/ încadrate direct/reîncadrate în rândul cadrelor militare din MApN/ MAI/ MJ/ SRI/ SIE/ STS/ SPP sau polițiști/ funcționari publici cu statut special din A.N.P./M.J.;- candidați pentru serviciul militar în rezervă, în calitatea de rezervist voluntar;- recruți/cetățeni încorporabili. | ||
A. BOLILE INFLAMATORII ALE SISTEMULUI NERVOS CENTRAL – Barem Medical Nou MAI, MApN, ANP, SRI, SIE, STS, SPP: | ||||
110. | Formele acute – encefalitele și encefalomielitele. | Inapt | Inapt | Inapt |
111. | Formele cronice: a) scleroza multiplă; | Inapt | Inapt | Inapt |
b) neuromielita optică – Boala Devie; | Inapt | Inapt | Inapt | |
c) encefalomielita diseminată. | Inapt | Inapt | Inapt | |
d) sechele encefalitice sau encefalopatice. | Inapt | Inapt | Inapt | |
B. PATOLOGIA NEUROMUSCULARĂ ȘI ENDODEGENERATIVĂ – Barem Medical Nou MAI, MApN, ANP, SRI, SIE, STS, SPP | ||||
112. | a) Distrofia musculară progresivă. | Inapt | Inapt | Inapt |
b) Miastenia; | Inapt | Inapt | Inapt | |
c) Scleroza laterală amiotrofică (SLA); | Inapt | Inapt | Inapt | |
d) Eredoataxia spino-cerebeloasă; | Inapt | Inapt | Inapt | |
e) Eredoataxia cerebeloasă. | Inapt | Inapt | Inapt | |
C. DISCOPATIILE – Barem Medical Nou MAI, MApN, ANP, SRI, SIE, STS, SPP: | ||||
113. | a) Faza I cu RMN normal; | Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz. | ||
b) Faza II; | Inapt | Inapt | Inapt | |
c) Faza III – stadiul 1; | Inapt | Inapt | Inapt | |
d) Faza III – stadiul 2 și 3; | Inapt | Inapt | Inapt | |
e) Herniile de disc operate, fără tulburări funcționale. | Inapt | Inapt | Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz.Inapt pentru SIE. | |
D. NEUROPATII PERIFERICE – Barem Medical Nou MAI, MApN, ANP, SRI, SIE, STS, SPP: | ||||
114, | a) PNP axonale – acute, subacute, cronice; | Inapt | Inapt | Inapt |
b) PNP demielinizante -acute, cronice; | Inapt | Inapt | Inapt | |
c) MNP multiplex; | Inapt | Inapt | Inapt | |
d) MNP mononeuropatia; | Inapt | Inapt | Inapt | |
e) Paralizia de plex brahial; | Inapt | Inapt | Inapt | |
f) Paralizia de plex lombosacral. | Inapt | Inapt | Inapt | |
E. AFECȚIUNILE NERVILOR CRANIENE – Barem Medical Nou MAI, MApN, ANP, SRI, SIE, STS, SPP: | ||||
115. | 1) nerv olfactiv; | Inapt | Inapt | Inapt |
2) nerv optic; | Inapt | Inapt | Inapt | |
3) nerv oculomotor comun; | Inapt | Inapt | Inapt | |
4) nerv trohlear; | Inapt | Inapt | Inapt | |
5) nerv trigemen -motor și senzitiv: a)nevralgie trigeminală esențială; | Inapt | Inapt | Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz. | |
b)nevralgie trigeminală secundară. | Inapt | Inapt | Inapt | |
6) nerv abducens; | Inapt | Inapt | Inapt | |
7) nerv facial:a)pareză facială periferică afrigore, fără sechele; | Apt | Apt | Apt | |
b)pareză facială periferică afrigore, cu sechele; | Inapt | Inapt | Inapt | |
c)parezele faciale secundare și parezele faciale centrale. | Inapt | Inapt | Inapt | |
8) nerv gloso-faringian; | Inapt | Inapt | Inapt | |
9) nerv vag; | Inapt | Inapt | Inapt | |
10) nerv accesor; | Inapt | Inapt | Inapt | |
11) nerv hipoglos. | Inapt | Inapt | Inapt | |
F. TRAUMATISME CRANIENE: | ||||
116. | Traumatisme craniocerebrale recente/ până la 6 luni:a) cu tulburări funcționale ușoare; | Inapt | InaptScutire medicală pe perioada școlarizării, după care va fi reevaluat funcție de intensitatea tulburărilor. | Inapt |
b) cu tulburări funcționale medii, severe, grave. | Inapt | Inapt | Inapt | |
G. TRAUMATISME ȘI ALTE AFECȚIUNI ALE MĂDUVEI SPINĂRII: | ||||
117. | a) Traumatisme vertebro-medulare fără semne neurologice cu tulburare de statică și dinamică vertebrală; | Inapt | Inapt | Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz.Inapt pentru SIE. |
b) Traumatisme vertebro-medulare cu compresie spinală parțială/ totală; | Inapt | Inapt | Inapt | |
c) mielopatii; | Inapt | Inapt | Inapt | |
d) infarctele măduvei spinării; | Inapt | Inapt | Inapt | |
e) hematomielita; | Inapt | Inapt | Inapt | |
f) malformații vasculare ale măduvei spinării; | Inapt | Inapt | Inapt | |
g) stenoza lombară; | Inapt | Inapt | Inapt | |
h) siringomielia; | Inapt | Inapt | Inapt | |
i) tabesul dorsal; | Inapt | Inapt | Inapt | |
j) sindroame sechelare izolate senzitiv/piramidal, fără deficit motor important. | Inapt | Inapt | Inapt | |
H. MALFORMAȚII VASCULARE CEREBRALE -CU MANIFESTĂRI CLINICE, CONFIRMATE ANGIOGRAFIC, OPERATE/NEOPERATE: | ||||
118. | Malformații vasculare cerebrale cu manifestări clinice, confirmate angiografîc, operate/ neoperate. | Inapt | Inapt | Inapt |
I. PROCESE EXPANSIVE INTRACRANIENE: | ||||
119. | 1) operate; | Inapt | Inapt | Inapt |
120. | 2) neoperate. | Inapt | Inapt | Inapt |
J. BOALA VASCULARĂ CEREBRALĂ: | ||||
121. | 1) Accident ischemic tranzitoriu carotidian/vertebro -bazilar: a) antecedente de AIT unic nedocumentat, fără asociere de factori de risc; | Inapt | Inapt | Inapt |
b) un singur accident ischemic tranzitoriu confirmat în clinică de specialitate, fără repetare în interval de 1 an; | Inapt | Inapt | Inapt | |
c) Accidente ischemice tranzitorii repetate, obiectivate clinic și paraclinic. | Inapt | Inapt | Inapt | |
2) Accidentul vascular cerebral ischemic constituit; | Inapt | Inapt | Inapt | |
3) Hemoragia subarahnoidiană; | Inapt | Inapt | Inapt | |
4) Hemoragia cerebrală intraparenchimatoasă; | Inapt | Inapt | Inapt | |
5) AVC ischemic embolie. | Inapt | Inapt | Inapt | |
K. EPILEPSIILE: | ||||
122. | Epilepsiile. | Inapt | Inapt | Inapt |
L. AFECȚIUNILE GANGLIONILOR BAZALI ȘI ALE SISTEMELOR MOTORII DIN SNC: | ||||
123. | 1) Boala Parkinson și sindroame parkinsoniene; | Inapt | Inapt | Inapt |
2) Coreea acută Sydenham; | Inapt | Inapt | Inapt | |
3) Coreea cronică Hungtington; | Inapt | Inapt | Inapt | |
4) Alte sindroame coreice -congenitale, metabolice, toxice, vasculare, traumatice, degenerative; | Inapt | Inapt | Inapt | |
5) Boala Wilson -degenerescența hepato-lenticulară. | Inapt | Inapt | Inapt | |
Distonii primare și secundare -post AVC, posttraumatice, postencefalitice, medicamentoase: | ||||
124. | a) distonii -ex. spasmul de torsiune; | Inapt | Inapt | Inapt |
b) distonii focale și segmentare craniene: – blefarospasm. | Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz. Inapt penntru SIE. | |||
c) distonii focale și segmentare :- cervicale: -torticolis, ale membrelor – crampe profesionale. | Inapt | Inapt | Inapt | |
125. | Anomalii motorii produse demedicamentea) tranzitorii; | Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz. | ||
b) permanente. | Inapt | Inapt | Inapt | |
126. | Tremor esențial familial. | Inapt | Inapt | Inapt |
127. | Tulburări de locomoție. | Inapt | Inapt | Inapt |
128. | Tulburări de limbaj/vorbire. | Inapt | Inapt | Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz.Inapt pentru SIE. |
129. | Tulburări de coordonare și echilibru. | Inapt | Inapt | Inapt |
130. | Alte boli neurologice neprecizate în barem. | Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz. |
IX. AFECȚIUNI PSIHICE
Nr.Prg. | DENUMIREA BOLILOR | CATEGORII | ||
I | II | III | ||
– candidați pentru admiterea în instituțiile/unitățile de învățământ militar ale MApN/MAI/MJ/SRI/STS, cu excepția elevilor din colegiile naționale militare ale MApN;- candidați pentru admiterea în instituțiile de învățământ militare/civile, pentru nevoileMApN/MAI/MJ/SRI/SIE/STS/SPP, cu excepția candidaților proveniți din rândul elevilor din colegiile militare naționale ale MApN;- candidați pentru Brigada Antiteroristă – SRI;- candidați pentru cursurile de formare pentru Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale -MApN. | – candidați pentru admiterea la cursurile de formare a cadrelor militare în activitate în instituțiile de formare continuă nonuniversitară ale MApN;- elevi și studenți pe perioada școlarizării în instituțiile de învățământ militare/civile, pentru nevoile MApN/MAI/ MJ/ SIE/ STS/ SRI/ SPP, cu excepția studenților Facultății de Arhivistică din cadrul Academiei de Poliție „Al. I. Cuza” București;- candidați pentru încadrarea posturilor de soldat/gradat profesionist pentru MApN/ SRI, MAI, SPP. | – persoanele care urmează să fie chemate/rechemate/încadrate/ încadrate direct/reîncadrate în rândul cadrelor militare din MApN/ MAI/ MJ/ SRI/ SIE/ STS/ SPP sau polițiști/ funcționari publici cu statut special din A.N.P./M.J.;- candidați pentru serviciul militar în rezervă, în calitatea de rezervist voluntar;- recruți/cetățeni încorporabili. | ||
A. TULBURĂRI PSIHICE ORGANICE – Barem Medical Nou MAI, MApN, ANP, SRI, SIE, STS, SPP: | ||||
131. | 1. Demența în boala Alzheimer; a) demența vasculară; b) demența în alte boli, clasificate în altă parte;c) sindrom amnestic organic ncdctcrminat de alcool și alte substanțe;d) delirium nedeterminat de alcool și alte substanțe. | Inapt | Inapt | Inapt |
2. Alte tulburări psihice datorate unor leziuni, disfuncții cerebrale sau boli somatice. | Inapt | Inapt | Inapt | |
3. Tulburări ale personalității și de comportament datorate unei boli, leziuni sau disfuncții cerebrale. | Inapt | Inapt | Inapt | |
B. TULBURĂRI MENTALE DATORATE CONSUMULUI DE ALCOOL SAU SUBSTANȚE STUPEFIANTE/PSIHOACTIVE/PSIHOTROPE/DOPANTE – Barem Medical Nou MAI, MApN, ANP, SRI, SIE, STS, SPP: | ||||
132. | 1) Intoxicația acută la momentul examinării. | Inapt | Inapt | Inapt |
2) Sindrom de dependență. | Inapt | Inapt | Inapt | |
3) Stare de sevraj. | Inapt | Inapt | Inapt | |
4) Sevraj cu delirium. | Inapt | Inapt | Inapt | |
5) Tulburări psihotice. | Inapt | Inapt | Inapt | |
6) Sindrom amnestic. | Inapt | Inapt | Inapt | |
133. | 1)Tulburările mentale induse de consumul de substanțe psihoactive | Inapt | Inapt | Inapt |
2)Consumul de substanțe stupefiante/ psihoactive/psihotrope/dopante : a) dependenta | Inapt | Inapt | Inapt | |
b) uz episodic | Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz. Inapt pentru SIE. | |||
C. SCHIZOFRENIA,TULBURĂRILE SCHIZOTIPALE ȘI DELIRANTE – Barem Medical Nou MAI, MApN, ANP, SRI, SIE, STS, SPP: | ||||
134. | 1) Tulburările psihotice acute și tranzitorii. | Inapt | Inapt | Inapt |
2) Schizofrenie. | Inapt | Inapt | Inapt | |
3) Tulburări delirante persistente. | Inapt | Inapt | Inapt | |
4) Tulburări schizoafective. | Inapt | Inapt | Inapt | |
5) Tulburare schizotipală. | Inapt | Inapt | Inapt | |
D. TULBURĂRILE AFECTIVE – Barem Medical Nou MAI, MApN, ANP, SRI, SIE, STS, SPP: | ||||
135. | 1. Episod maniacal. | Inapt | Inapt | Inapt |
2. Tulburare afectivă bipolară. | Inapt | Inapt | Inapt | |
3. Episod depresiv a) ușor | Inapt | Inapt | Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz.Inapt pentru SIE. | |
b) mediu. | Inapt | Inapt | Inapt | |
4. Episod depresiv sever fără/cu simptome psihotice. | Inapt | Inapt | Inapt | |
5. Tulburare depresivă recurentă. | Inapt | Inapt | Inapt | |
6. Ciclotimie/distimie. | Inapt | Inapt | Inapt | |
7. Comportament suicidal/parasuicidal | Inapt | Inapt | Inapt | |
E. TULBURĂRILE ANXIOASE, LEGATE DE STRES ȘI SOMATOFORME – Barem Medical Nou MAI, MApN, ANP, SRI, SIE, STS, SPP: | ||||
136. | 1) Tulburări fobice. | Inapt | Inapt | Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz.Inapt pentru SIE. |
2) Tulburări anxioase. | Inapt | Inapt | Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz.Inapt pentru SIE. | |
3) Tulburarea obsesiv-compulsivă. | Inapt | Inapt | Inapt | |
4) Reacția la stres sever și tulburări de adaptare:a) reacții acute de stres; | Inapt | Inapt | Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz.Inapt pentru SIE. | |
b) tulburare posttraumatică de stres; | Inapt | Inapt | Inapt | |
c) tulburare de adaptare. | Inapt | Inapt | Inapt | |
5. Tulburări disociative (de conversie). | Inapt | Inapt | Inapt | |
6. Tulburări somatoforme. | Inapt | Inapt | Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz.Inapt pentru SIE. | |
F. TULBURĂRI ALE PERSONALITĂȚII ȘI COMPORTAMENTULUI ADULTULUI – Barem Medical Nou MAI, MApN, ANP, SRI, SIE, STS, SPP: | ||||
137. | Tulburări specifice ale personalității. | Inapt | Inapt | Inapt |
138. | Tulburări ale obișnuințelor și impulsiunilor. | Inapt | Inapt | Inapt |
139. | Sindroame comportamentale asociate unor dereglări fiziologice și unor factori somatici. | Inapt | Inapt | Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz.Inapt pentru SIE. |
140. | întârziere în dezvoltarea mintală | Inapt | Inapt | Inapt |
141. | Alte tulburări psihiatrice necuprinse în acest barem și care implică risc medical și/sau social pentru colectivitățile militare. | Inapt | Inapt | Inapt |
X. BOLI ORO-MAXILO-FACIALE – Barem Medical Nou MAI, MApN, ANP, SRI, SIE, STS, SPP
Nr.Prg. | DENUMIREA BOLILOR | CATEGORII | ||
I | II | III | ||
– candidați pentru admiterea în instituțiile/unitățile de învățământ militar ale MApN/MAI/MJ/SRI/STS, cu excepția elevilor din colegiile naționale militare ale MApN;- candidați pentru admiterea în instituțiile de învățământ militare/civile, pentru nevoileMApN/MAI/MJ/SRI/SIE/STS/SPP, cu excepția candidaților proveniți din rândul elevilor din colegiile militare naționale ale MApN;- candidați pentru Brigada Antiteroristă – SRI;- candidați pentru cursurile de formare pentru Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale -MApN. | – candidați pentru admiterea la cursurile de formare a cadrelor militare în activitate în instituțiile de formare continuă nonuniversitară ale MApN;- elevi și studenți pe perioada școlarizării în instituțiile de învățământ militare/civile, pentru nevoile MApN/MAI/ MJ/ SIE/ STS/ SRI/ SPP, cu excepția studenților Facultății de Arhivistică din cadrul Academiei de Poliție „Al. I. Cuza” București;- candidați pentru încadrarea posturilor de soldat/gradat profesionist pentru MApN/SRI, MAI, SPP. | – persoanele care urmează să fie chemate/rechemate/încadrate/ încadrate direct/reîncadrate în rândul cadrelor militare din MApN/ MAI/ MJ/ SRI/ SIE/ STS/ SPP sau polițiști/ funcționari publici cu statut special din A.N.P./M.J.;- candidați pentru serviciul militar în rezervă, în calitatea de rezervist voluntar;- recruți/cetățeni încorporabili. | ||
142. | Leziuni odontale simple și complicate cu sau fără afectare parodontală netratate -max. 6 afecțiuni pe arcadă | Inapt | Inapt | Apt pentru SIE;Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz, pentru STS/SPP/MApN/SRI/MAI |
143. | Lipsuri dentare multiple:a) având cel puțin 10 perechi de dințisănătoși în antagonism; | Apt | Apt | Apt |
b) având între 9 și 6 perechi de dinți sănătoși în antagonism; | Apt | Apt cu proteză | Apt | |
c) multiple*1), sub 6 perechi de dinți sănătoși în antagonism; | Inapt | Inapt | Inapt | |
d) edentația completă uni- sau bimaxilară. | Inapt | Inapt | Inapt | |
144. | Anomalii dento-maxilare cu tulburări funcționale. | Inapt | Inapt | InaptApt/Inapt pentru SIE și SPP, la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz, prin raportare la statusul anatomic, clinic și funcțional al afecțiunii. |
145. | Tulburări în consolidarea fracturilor oaselor maxilare. | Inapt | Inapt | InaptApt/Inapt pentru MAI si SIE, la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz, prin raportare la activitatea ce urmează a fi desfășurată.Apt pentru SPP. |
146. | Parodontopatie marginală cronică profundă, progresivă, bimaxilară, generalizată, cu mobilitate și tulburări funcționale. | Inapt | Inapt | Inapt |
147. | Afecțiuni ale articulației temporo -mandibulare :a) cu tulburări funcționale accentuate;b) constricții, pseudartroza sau anchiloza definitivă a articulației temporo- mandibulare. | Inapt | Inapt | Inapt |
148. | Glosita cronică scleroasă. | Inapt | Inapt | Inapt |
149. | Hipertrofia limbii -macroglosia. | Inapt | Inapt | Inapt |
150. | Aderențe ale limbii, inoperabile, cu jenă funcțională. | Inapt | Inapt | Inapt |
151. | Comunicări oro-nazale sau oro- sinusale întinse cu tulburări funcționale, accentuate, persistente după tratament chirurgical și/sau protetic. | Inapt | Inapt | Inapt |
152. | Desfigurări definitive -nas, cavitate bucală, limbă, maxilare, urechi, părți întinse mento- labiale -cu tulburări funcționale și/sau fizionomice accentuate. | Inapt | Inapt | Inapt |
153. | Alte boli stomatologice. | Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz. |
Notă*1) Prezența a numai 3-4 dinți pe arcadă, cu leziuni coronariene întinse sau cu leziuni profunde ale parodonțiului marginal, poate fi apreciată ca edentație totală a maxilarului respectiv, situația medico-militară se va stabili de la caz la caz, ținându-se cont de posibilitățile anatomo-funcționale ale maxilarelor prin restaurări protetice.
XI. AFECȚIUNI ORL – Barem Medical Nou MAI, MApN, ANP, SRI, SIE, STS, SPP
Nr.Prg. | DENUMIREA BOLILOR | CATEGORII | |||
I | II | III | |||
– candidați pentru admiterea în instituțiile/unitățile de învățământ militar ale MApN/MAI/MJ/SRI/STS, cu excepția elevilor din colegiile naționale militare ale MApN;- candidați pentru admiterea în instituțiile de învățământ militare/civile, pentru nevoileMApN/MAI/MJ/SRI/SIE/STS/SPP, cu excepția candidaților proveniți din rândul elevilor din colegiile militare naționale ale MApN;- candidați pentru Brigada Antiteroristă – SRI;- candidați pentru cursurile de formare pentru Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale -MApN. | – candidați pentru admiterea la cursurile de formare a cadrelor militare în activitate în instituțiile de formare continuă nonuniversitară ale MApN;- elevi și studenți pe perioada școlarizării în instituțiile de învățământ militare/civile, pentru nevoile MApN/MAI/ MJ/ SIE/ STS/ SRI/ SPP, cu excepția studenților Facultății de Arhivistică din cadrul Academiei de Poliție „Al. I. Cuza” București;- candidați pentru încadrarea posturilor de soldat/gradat profesionist pentru MApN/ SRI, MAI, SPP. | – persoanele care urmează să fie chemate/rechemate/încadrate/ încadrate direct/reîncadrate în rândul cadrelor militare din MApN/ MAI/ MJ/ SRI/ SIE/ STS/ SPP sau polițiști/ funcționari publici cu statut special din A.N.P./M.J.;- candidați pentru serviciul militar în rezervă, în calitatea de rezervist voluntar;- recruți/cetățeni încorporabili. | |||
154. | 1) Malformații congenitale sau câștigate ale nasului, operate sau neoperate, fără tulburări estetice și/sau funcționale- rinomanometrie. | Apt | Apt | Apt | |
2) Malformații congenitale sau câștigate ale nasului operate sau neoperate, cu tulburări estetice și/sau funcționale- rinomanometrie. | Inapt | Inapt | Inapt | ||
3) Malformații congenitale sau câștigate ale faringelui și/sau esofagului. | Inapt | Inapt | Inapt | ||
155. | Afecțiuni supurative ale sinusurilor anterioare și posterioare cu tulburări funcționale și/ sau anatomice moderate sau severe. | Inapt | Inapt | Inapt | |
156. | Rinosinuzită cronică polipoasă: a) simplă; | Inapt | Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz, după rezolvare chirurgicală | Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz. | |
b) deformantă. | Inapt | Inapt | Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz, după rezolvare chirurgicală | ||
157. | Rinita cronică ozenoasă -ozena – operată sau neoperată. | Inapt | Inapt | Inapt | |
158. | Malformații ale urechii externe, cu alterări estetice moderate sau severe uni- sau bilateral. | Inapt | Inapt | Inapt | |
159. | 1) Otita medie supurată cronică bilaterală cu deficiență auditivă: | a) ușoară -deficit global auditiv intre 26-35 dbHL | Inapt | Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz.Inapt pentru MAL | Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz.. |
b) medie – accentuată – deficit global auditiv peste 36 dbHL, până la 80 dbHL; | Inapt | Inapt | Inapt | ||
c) gravă -deficit global auditiv peste 81 dbHL. | Inapt | Inapt | Inapt | ||
2)mezo-timpanită | a) monolaterală, fără modificări importante, cu deficiență auditivă medie; | Inapt | Inapt | Inapt | |
b) monolaterală fără modificări importante, cu deficiență auditivă accentuată. | Inapt | Inapt | Inapt | ||
3) epitimpanita monolaterală cu deficiență auditivă ușoară, medie, accentuată; | Inapt | Inapt | Inapt | ||
4) oto- mastoidita: | a) cronică operată, unilaterală, cu deficit auditiv ușor; | Inapt | Inapt | Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz. | |
b)monolaterală operată, recidivantă, cu granulații sau lame de colesteatom în colesteatom în cavitate, cu deficiență auditivă medie sau accentuată; | Inapt | Inapt | Inapt | ||
c) cronică polipoasă/ colesteato- matoasă cu complicații de vecinătate -fistulă labirintică, paralizie facială, tromboflebita sinusului lateral, abces extradural; | Inapt | Inapt | Inapt | ||
5) sechelele postotitice cu deficiență auditivă. | Inapt | Inapt | Inapt | ||
160. | Hipoacuzie:a) totală și persistentă monolaterală și accentuată la cealaltă sau accentuată bilaterală; | Inapt | Inapt | Inapt | |
b) medie bilaterală; | Inapt | Inapt | Inapt | ||
c) medie monolaterală; | Inapt | Inapt | Inapt | ||
d) bilaterală, cu deficit auditiv ușor; | Inapt | Inapt | Inapt | ||
e) accentuată monolaterală; | Inapt | Inapt | Inapt | ||
f) surdomutitatea documentată; | Inapt | Inapt | Inapt | ||
g) compensată prin protezare auditivă sau mijloace chirurgicale. | Inapt | Inapt | Inapt | ||
161. | Otoscleroza. | Inapt | Inapt | Inapt | |
162. | Afecțiuni labirintice cronice, documentate medical, cu probe funcționale audiometrice, vestibuläre, imagistice. | Inapt | Inapt | Inapt | |
163. | Sindroame vestibuläre: a) de cauze locale sau reflexe; | Inapt | Inapt | Inapt | |
b) periferic sau central, rebel la tratament; | Inapt | Inapt | Inapt | ||
c) disfuncții vestibuläre episodice. | Inapt | Inapt | Inapt | ||
164. | Papilomatoza laringiană, operată și recidivată de 3-4 ori. | Inapt | Inapt | Inapt | |
165. | Sindromul Meni ere: a) acut; | Inapt | Inapt | Inapt | |
b) cu crize frecvente, rebel la tratament. | Inapt | Inapt | Inapt | ||
166. | Formațiuni tumorale ale corzilor vocale neoperate. | Inapt | Inapt | Inapt | |
167. | Polip corzi vocale operat, fără tulburări funcționale. | Apt | Apt | Apt | |
168. | Stenoze faringo-laringo-traheale. | Inapt | Inapt | Inapt | |
169. | Formațiuni tumorale ale glandelorsalivarea) neoperate; | Inapt | Inapt | Inapt | |
b) operate, fără tulburări funcționale și estetice. | Apt | Apt | Apt | ||
170. | Tumori maligne O.R.L. | Inapt | Inapt | Inapt | |
171. | Alte afecțiuni O.R.L. | Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz. |
XII. AFECȚIUNI OFTALMOLOGICE – Barem Medical Nou MAI, MApN, ANP, SRI, SIE, STS, SPP
Nr.Prg. | DENUMIREA BOLILOR | CATEGORII | ||
I | II | III | ||
– candidați pentru admiterea în instituțiile/unitățile de învățământ militar ale MApN/MAI/MJ/SRI/STS, cu excepția elevilor din colegiile naționale militare ale MApN;- candidați pentru admiterea în instituțiile de învățământ militare/civile, pentru nevoileMApN/MAI/MJ/SRI/SIE/STS/SPP, cu excepția candidaților proveniți din rândul elevilor din colegiile militare naționale ale MApN;- candidați pentru Brigada Antiteroristă – SRI;- candidați pentru cursurile de formare pentru Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale -MApN. | – candidați pentru admiterea la cursurile de formare a cadrelor militare în activitate în instituțiile de formare continuă nonuniversitară ale MApN;- elevi și studenți pe perioada școlarizării în instituțiile de învățământ militare/civile, pentru nevoile MApN/MAI/ MJ/ SIE/ STS/ SRI/ SPP, cu excepția studenților Facultății de Arhivistică din cadrul Academiei de Poliție „Al. I. Cuza” București;- candidați pentru încadrarea posturilor de soldat/gradat profesionist pentru MApN/ SRI, MAI, SPP. | – persoanele care urmează să fie chemate/rechemate/încadrate/ încadrate direct/reîncadrate în rândul cadrelor militare din MApN/ MAI/ MJ/ SRI/ SIE/ STS/ SPP sau polițiști/ funcționari publici cu statut special din A.N.P./M.J.;- candidați pentru serviciul militar în rezervă, în calitatea de rezervist voluntar;- recruți/cetățeni încorporabili. | ||
172. | Lipsa unui glob ocular sau vederea unui ochi sub 1/20 unilateral dată de cauze funcționale sau organice și vederea celuilalt de sub 1/3 sau acuitatea vizuală de sub 1/3 bilateral, după corectare. | Inapt | Inapt | Inapt |
173. | Symblefaron. | Inapt | Inapt | Inapt |
174. | Inflamații ulceroase cronice ale marginilor pleoapei. | Inapt | Inapt | Inapt |
175. | Ectropion, entropion sau lagoftalmia, operate, fără recidivă și fără tulburări funcționale. | Inapt | Inapt | Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz. |
176. | Ptoza palpebrală. | Inapt | Inapt | Inapt.Apt/Inapt pentru SIE, SRI și STS la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz. prin raportare la activitatea ce urmează a fi desfășurată Apt pentru SPP. |
177. | Dacriocistita, operată, fără recidivă și fără tulburări funcționale. | Inapt | Inapt | Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz. |
178. | Epiforă produsă de obstrucții ale căilor lacrimale congenitale sau dobândite la unul sau ambii ochi. | Inapt | Inapt | Inapt |
179. | Pterigion neoperat sau operat și recidivat. | Inapt | Inapt | InaptApt pentru MAI, SIE, SPP, SRI și STS după rezolvarea chirurgicală. |
180. | Trahom. | Inapt | Inapt | Inapt |
181. | Keratita cronică. | Inapt | Inapt | Inapt |
182. | Keratoconus. | Inapt | Inapt | Inapt |
183. | Leucomul comean simplu sau aderent. | Inapt | Inapt | Inapt |
184. | Stafilom. | Inapt | Inapt | Inapt |
185. | Luxația sau subluxația cristalinului. | Inapt | Inapt | Inapt |
186. | Cataracta -toate formele. | Inapt | Inapt | InaptApt pentru SIE, SPP și STS după rezolvarea chirurgicală.Apt pentru MAI și SRI după rezolvare chirurgicala cu Acuitate Vizuală 1 fc. |
187. | 1) Afakia; | Inapt | Inapt | Inapt |
2) Pseudoafakia cu acuitatea vizuală = 1, cu diferența de corecție față de ochiul congener de maxim 2 d. | Inapt | Inapt | Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz. | |
3) Pseudofakia. | Inapt | Inapt | Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz. | |
188. | Aniridia, iridodializă, congenitală sau post-traumatică. | Inapt | Inapt | Inapt |
189. | Coloboma irisului. | Inapt | Inapt | Inapt |
190. | Iridociclita cronică. | Inapt | Inapt | Inapt |
191. | Panoftalmia. | Inapt | Inapt | Inapt |
192. | Secluzio-ocluzio pupilar mono- sau bilateral. | Inapt | Inapt | Inapt |
193. | Coloboma coroidei. | Inapt | Inapt | Inapt |
194. | Opacitatea corpului vitros. | Inapt | Inapt | Inapt |
195. | Dezlipirea de retină. | Inapt | Inapt | Inapt |
196. | Retinopatiile de toate categoriile. | Inapt | Inapt | Inapt |
197. | Miopie, după cicloplegie:a) până la -2d inclusiv, fără leziuni aleF.O. și AV=1 cu corecție; | Apt | Apt | Apt |
b) între -2d și -4d inclusiv, fără leziuni ale F.O. și AV=1 cu corecție; | AptInapt pentru candidații la colegiile militare | Apt | Apt | |
c) între -4d și -6d, fără leziuni ale F.O. și AV=1 cu corecție; | Inapt | AptInapt pentru elevii de colegii militare pentru MApN. | AptApt/Inapt pentru SIE la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/comisiilor/comisiilor de expertiză medico-militară, în funcție de activitatea ce urmează a fi desfăsurată. | |
d) peste -6d inclusiv, fără leziuni ale F.O. și AV=1 cu corecție; | Inapt | Inapt | Inapt | |
e) miopie mai mică de 6d, operată, fără leziuni ale F.O.și AV=1, documentată medical, în antecedente. | Apt | Apt | Apt | |
198. | Hipermetropie după cicloplegie: a) până la 2d inclusiv, fără leziuni ale F.O și AV=1 cu corecție; | Apt | Apt | Apt |
b) între 2d și 4d inclusiv, fără leziuni ale F.O și AV=1 cu corecție; | AptInapt pentru candidații la colegiile militare | Apt | Apt | |
c) între 4d și 6d, fără leziuni ale F.O și AV=1 cu corecție; | Inapt | AptInapt pentru elevii de colegii militare pentru MApN. | AptApt/Inapt pentru SIE la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/comisiilor/comisiilor de expertiză medico-militară, în funcție de activitatea ce urmează a fi desfăsurată. | |
d) peste 6d inclusiv, fără leziuni ale F.O și AV=1 cu corecție. | Inapt | Inapt | Inapt | |
199. | Astigmatism toate tipurile, operat (documentat medical) sau neoperat: a) până la 2d inclusiv pe axul cel mai puternic cu AV=1 sau astigmatism mixt până la 4d prin cumul în ambele axe cu AV=1; | Apt | Apt | Apt |
b) între 2d și 4d inclusiv pe axul cel mai puternic cu AV=1 sau astigmatism mixt între 2d și 4d inclusiv prin cumul în ambele axe cu AV =1; | AptInapt pentru candidații la colegiile militare | Apt | Apt | |
c) între 4d și 6d pe axul cel mai puternic cu AV=1 sau astigmatism mixt între 4d si 6d prin cumul în ambele axe cu AV=i; | Inapt | AptInapt pentru elevii de colegii militare pentru MApN. | AptApt/Inapt pentru SIE la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/comisiilor/comisiilor de expertiză medico-militară, în funcție de activitatea ce urmează a fi desfăsurată. | |
d) peste 6d inclusiv pe axul cel mai puternic cu AV=1 sau astigmatism mixt peste 6d prin cumul în ambele axe cu AV=1. | Inapt | Inapt | Inapt | |
200. | Ambliopiea) ușoară (AV mai mare sau egală cu 2/3);’ | Inapt | Inapt | Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz. |
b) medie, mare (AV mai mică de 2/3). | Inapt | Inapt | Inapt | |
201. | Strabismula) acuitate vizuală mai mare sau egală cu 2/3 la ochiul cel mai afectat (după corecție) și/sau deviație strabică mai puțin de 10 grade; | Inapt | Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz. | Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz. |
b) acuitate vizuală sub 2/3 la ochiul cel mai afectat (după corecție) și/sau deviație strabică mai mare de 10 grade. | Inapt | Inapt | Inapt | |
202. | Toate viciile de refracție cu valori peste cele prevăzute la paragrafele anterioare. | Inapt | Inapt | Inapt |
203. | Discromatopsia a) parțială; | Inapt Apt/Inapt * | Inapt Apt/Inapt * | InaptApt/Inapt *Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz, pentru SPP, STS, SRI și SIE, în funcție de activitatea ce urmează a fi desfăsurată. |
b) totală (acromatopsia). | Inapt | Inapt | Inapt | |
204. | Hemeralopia. | Inapt | Inapt | Inapt |
205. | Nistagmus. | Inapt | Inapt | Inapt |
206. | Pareza unuia sau mai multor mușchi oculari cu/fără diplopie. | Inapt | Inapt | Inapt |
207. | Coloboma nervului optic. | Inapt | Inapt | Inapt |
208. | Atrofia optică. | Inapt | Inapt | Inapt |
209. | Hemianopsia/îngustarea câmpului vizual cu peste 10 grade. | Inapt | Inapt | Inapt |
210. | Oftalmoplegia externă sau internă | Inapt | Inapt | Inapt |
211. | Glaucomul. | Inapt | Inapt | Inapt |
212. | Corpi străini intravitreeni, extrași sau restanți, care determină o acuitate vizuală sub 1/2 pentru MAI, ANP, SRI și 1/3 după corecție pentru MApN, STS, SPP și SIE. | Inapt | Inapt | Inapt |
213. | Tumori benigne oculare și/sau ale anexelor oculare, neoperabile care produc deficit estetic sau funcțional ocular. | Inapt | Inapt | Inapt |
214. | Tumori maligne oculare și/sau ale anexelor oculare. | Inapt | Inapt | Inapt |
215. | Alte boli ale ochiului. | Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz. |
Nota pentru MApN, MAI:* Nu sunt admiși candidații pentru specialitățile auto, aviație, marină, tancuri, apărare antiaeriană și radiolocație, infanterie, vânători de munte, topografie.
XIII. AFECȚIUNI GENITO-URINARE – Barem Medical Nou MAI, MApN, ANP, SRI, SIE, STS, SPP
Nr.Prg. | DENUMIREA BOLILOR | CATEGORII | ||
I | II | III | ||
– candidați pentru admiterea în instituțiile/unitățile de învățământ militar ale MApN/MAI/MJ/SRI/STS, cu excepția elevilor din colegiile naționale militare ale MApN;- candidați pentru admiterea în instituțiile de învățământ militare/civile, pentru nevoileMApN/MAI/MJ/SRI/SIE/STS/SPP, cu excepția candidaților proveniți din rândul elevilor din colegiile militare naționale ale MApN;- candidați pentru Brigada Antiteroristă – SRI;- candidați pentru cursurile de formare pentru Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale -MApN. | – candidați pentru admiterea la cursurile de formare a cadrelor militare în activitate în instituțiile de formare continuă nonuniversitară ale MApN;- elevi și studenți pe perioada școlarizării în instituțiile de învățământ militare/civile, pentru nevoile MApN/MAI/ MJ/ SIE/ STS/ SRI/ SPP, cu excepția studenților Facultății de Arhivistică din cadrul Academiei de Poliție „Al. I. Cuza” București;- candidați pentru încadrarea posturilor de soldat/gradat profesionist pentru MApN/SRI, MAI, SPP. | – persoanele care urmează să fie chemate/rechemate/încadrate/ încadrate direct/reîncadrate în rândul cadrelor militare din MApN/ MAI/ MJ/ SRI/ SIE/ STS/ SPP sau polițiști/ funcționari publici cu statut special din A.N.P./M.J.;- candidați pentru serviciul militar în rezervă, în calitatea de rezervist voluntar;- recruți/cetățeni încorporabili. | ||
216. | Rinichi unic congenital sau chirurgical. | Inapt | Inapt | Inapt |
217. | Rinichiul mobil:a) gradul 111*1), cu tulburări funcționale moderate -colici repetate, hematurie și/sau infecție urinară intermitente; | Inapt | Inapt | Inapt |
b) gradul II sau 111*2), operat sau neoperat, cu tulburări funcționale accentuate -colici repetate, hematurie macroscopică, infecție urinară persistentă, dilatații pielocaliceale etc. | Inapt | Inapt | Inapt | |
218. | Malformații renale și ale căilor urinare a) anomalii de număr, de mărime, de sediu, de structură, de formă, de rotație, ale vaselor renale, fără tulburări funcționale; | Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz. | ||
b) anomalii de număr, de mărime, de sediu, de structură, de formă, de rotație, ale vaselor renale, cu tulburări funcționale | Inapt | Inapt | Inapt | |
219. | a)Litiaza renală, uni- sau bilaterală, mai mică de 5 mm, fără tulburări funcționale; | Apt | Apt | Apt |
b) Litiaza renală uni- sau bilaterală, mai mare de 5mm, cu sau fără tulburări funcționale; | Inapt | Inapt | Inapt Apt pentru SPP. | |
c) Litiaza ureterală, vezicală, uretrală, prostatică și nefrocalcinoză; | Inapt | Inapt | Inapt | |
d) Litiaza urinară operată, fără tulburări funcționale ; | Apt | Apt | Apt | |
e)Litiaza urinară operată sau neoperată, cu tulburări funcționale. | Inapt | Inapt | Inapt | |
220. | Cistita cronică complicată cu incontinență urinară permanentă. | Inapt | Inapt | Inapt |
221. | Stricturi uretrale inflamatorii sau traumatice. | Inapt | Inapt | Inapt |
222. | Hipospadias penoscrotal, epispadiaspeno-pubian:a) operate și vindecate; | Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz. | ||
b) neoperate sau operate și recidivate. | Inapt | Inapt | Inapt | |
223. | Ectopia sau criptohirdia testiculară: a) neoperată; | Inapt | Inapt | Inapt |
b) unilateral sau bilateral operată, fără tulburări funcționale; | Apt | Apt | Apt | |
c) operata, recidivată sau operată cu tulburări funcționale. | Inapt | Inapt | Inapt | |
224. | Testicul unic fără tulburări endocrine metabolice și psihosomatice. | Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz. | ||
225. | Castrația bilaterală.Atrofia testiculară bilaterală. | Inapt | Inapt | Inapt |
226. | Hermafroditismul. | Inapt | Inapt | Inapt |
227. | Varicocelul: a) neoperat; | Inapt | Inapt | InaptApt/Inapt pentru SIE și STS, la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz, prin raportare la activitatea ce urmează a fi desfășurată.Apt pentru SPP. |
228. | b) operat la mai mult de o lună de la intervenție. | Apt | Apt | Apt |
229. | Adenomul de prostată | Inapt | Inapt | Apt/Inapt la aprecierea și pe |
a) operat sau neoperat, cu tulburări funcționale ușoare sau moderate sau răspuns favorabil la tratament | răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz. | |||
b) cu tulburări funcționale accentuate | Inapt | Inapt | Inapt | |
230. | Disectazia colului vezical, cu tulburări funcționale moderate sau accentuate. | Inapt | Inapt | Inapt |
231. | Enurezisul confirmat cu documentație medicală. | Inapt | Inapt | Inapt |
232. | Alte boli urologice. | Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz. | ||
233. | Vulva și vaginul:a) chistul și abcesul glandei Bartholin; | Aptă | Aptă | Aptă |
b) malformații congenitale ale vulvei; | Inaptă | Inaptă | Inaptă | |
c) varice vulvare voluminoase; | Inaptă | Inaptă | Inaptă | |
d) atrezia/hipoplazie/agenezie și strictura vaginului; | Inaptă | Inaptă | Inaptă | |
e) distrofia vulvei -kraurosisvulvar; | Inaptă | Inaptă | Inaptă | |
f) fistula genito-urinară, uretero-vaginală, vezico-vaginală, etc.; | Inaptă | Inaptă | Inaptă | |
g) fistula entero-genitală, recto-vaginală. | Inaptă | Inaptă | Inaptă | |
234. | Uterul și colul uterin:a) afecțiuni inflamatorii ale uterului -metrite acute și cronice; | Aptă | Aptă | Aptă |
b) prolaps utero-vaginal parțial; | Inaptă | Inaptă | Inaptă | |
c) displazia și distrofia colului uterin, confirmate cito logic sau histopato logic; | Inaptă | Inaptă | Inaptă | |
d) malformații congenitale ale uterului sau ovarului cu tulburări funcționale; | Inaptă | Inaptă | Inaptă | |
e) endometrioza genitală sau extragenitală. | Inaptă | Inaptă | Inaptă | |
235. | Tumori benigne ale organelor genitale externe și/sau interne, operate, fără tulburări funcționale. | Aptă | Aptă | Aptă |
236. | Tumori benigne ale organelor genitale externe și/sau interne, operate și recidivate sau operate cu tulburări funcționale. | Inaptă | Inaptă | Inaptă |
237. | Tumori benigne ale organelor genital externe și/sau interne neoperate/ voluminoase/ cu tulburări funcționale. | Inaptă | Inaptă | Inaptă |
238. | Tumori benigne ale sânului, neoperate sau operate și recidivate sau cu tulburări funcționale. | Inaptă | Inaptă | InaptăApt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară – funcție de specificul activității, după caz pentru SRI în cazul tumorilor benigne ale sânului neoperate sau operate și fără recidivă sau fără tulburări funcționale. |
239. | Tumori maligne ale aparatului genital feminin sau ale sânului. | Inaptă | Inaptă | Inaptă |
240. | Condilomatoza vulvo-vaginala voluminoasa/ conopidiformă. | Inaptă | Inaptă | Inaptă |
241. | Amenoree primară. | Inaptă | Inaptă | Inaptă |
242. | Alte afecțiuni ginecologice sau obstetricale. | Aptă/Inaptă la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz. |
Notă:*1 Rinichi mobil gradul III: rinichi flotant, depășind caudal creasta iliacă;*2 Rinichi mobil gradul II: când rinichiul este situat în totalitate sub falsele coaste.
XIV. AFECȚIUNI CHIRURGICALE – Barem Medical Nou MAI, MApN, ANP, SRI, SIE, STS, SPP
Nr.Prg. | DENUMIREA BOLILOR | CATEGORII | ||
I | II | III | ||
– candidați pentru admiterea în instituțiile/unitățile de învățământ militar ale MApN/MAI/MJ/SRI/STS, cu excepția elevilor din colegiile naționale militare ale MApN;- candidați pentru admiterea în instituțiile de învățământ militare/civile, pentru nevoileMApN/MAI/MJ/SRI/SIE/STS/SPP, cu excepția candidaților proveniți din rândul elevilor din colegiile militare naționale ale MApN;- candidați pentru Brigada Antiteroristă – SRI;- candidați pentru cursurile de formare pentru Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale -MApN. | – candidați pentru admiterea la cursurile de formare a cadrelor militare în activitate în instituțiile de formare continuă nonuniversitară ale MApN;- elevi și studenți pe perioada școlarizării în instituțiile de învățământ militare/civile, pentru nevoile MApN/MAI/ MJ/ SIE/ STS/ SRI/ SPP, cu excepția studenților Facultății de Arhivistică din cadrul Academiei de Poliție „Al. I. Cuza” București;- candidați pentru încadrarea posturilor de soldat/gradat profesionist pentru MApN/ SRI, MAI, SPP. | – persoanele care urmează să fie chemate/rechemate/încadrate/ încadrate direct/reîncadrate în rândul cadrelor militare din MApN/ MAI/ MJ/ SRI/ SIE/ STS/ SPP sau polițiști/ funcționari publici cu statut special din A.N.P./M.J.;- candidați pentru serviciul militar în rezervă, în calitatea de rezervist voluntar;- recruți/cetățeni încorporabili. | ||
243. | Spondiloliza și spondilolistezis: a) gradul I și II; | Inapt | Inapt | Inapt |
b) gradul III și IV. | Inapt | Inapt | Inapt | |
244. | Malformații ale coloanei vertebrale cervicale, toracale și lombare mielocelul, meningomielocelul, bloc vertebral congenital, hemivertebra: a) fără semne neurologice; | Inapt | Inapt | Inapt |
b) cu tulburări neurologice, operat sau neoperat. | Inapt | Inapt | Inapt | |
245. | Malformații cranio-cerebrale craniostenoza, chistul arahnoidian, agenezia de corp calos etc.: a) cu tulburări neurologice ușoare și medii; | Inapt | Inapt | Inapt |
b) cu tulburări neurologice accentuate. | Inapt | Inapt | Inapt | |
246. | Malformații vasculare cerebrale cu manifestări clinice, confirmate angiografic, operate sau neoperate. | Inapt | Inapt | Inapt |
247. | Malformații vasculare cerebrale și/sau spinale:- anevrismul;- angiomul. | Inapt | Inapt | Inapt |
248. | Malformații congenitale ale aparatului locomotor, cu tulburări funcționale moderate sau accentuate. | Inapt | Inapt | Inapt |
249. | Distrofii osoase:a) osteonecroze aseptice de cauză cunoscută sau necunoscută, osteita chistică localizată, boala Paget, osteoporozele, osteopatiile de carență, osteoliza; | Inapt | Inapt | Inapt |
b) exostozele osteogenice, operate sau neoperate, cu tulburări funcționale moderate sau accentuate. | Inapt | Inapt | Inapt | |
250. | Osteită, osteoperiostită și osteomielită: a) acută; | Inapt | Inapt | Inapt |
b) cronică secundară sau cronică de la început, vindecată, cu tulburări funcționale ușoare sau moderate; | Inapt | Inapt | Inapt | |
c) cronică secundară sau cronică de la început, fîstulizată sau nefîstulizată, vindecată sau nevindecată, cu tulburări funcționale accentuate. | Inapt | Inapt | Inapt | |
251. | Echinococoza: a) neoperată; | Inapt | Inapt | Inapt |
b) operată. | Inapt | Inapt | Inapt | |
252. | Cicatrici și hernii musculare, rupturi și retracții musculo- aponevrotice, miozita osifîcantă, cu tulburări funcționale. | Inapt | Inapt | Inapt |
253. | Fistule secundare unor intervenții chirurgicale:a) operate, fără sechele, fără tulburări funcționale | Apt | Apt | Apt |
b) operate, neoperate, inoperabile sau recidivate, cu tulburări funcționale. | Inapt | Inapt | Inapt | |
254. | Corpi străini la nivelul aparatului locomotor, extrași, fără tulburări funcționale. | Apt | Apt | Apt |
255. | a) Corpi străini la nivelul aparatului locomotor restanți, fără tulburări funcționale | Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz. | ||
b) Corpi străini la nivelul aparatului locomotor extrași sau restanți, ce produc tulburări funcționale evidente | Inapt pentru SIE | |||
256. | Corpi străini intrapulmonari și/ sau mediastinali, extrași sau restanți, cu tulburări funcționale. | Inapt | Inapt | Inapt |
257. | Corpi străini intracerebrali, cu iritație corticală, cicatrici cerebrale, cu epilepsie, tulburări neurologice și neuropsihice evidente. | Inapt | Inapt | Inapt |
258. | Cap:a) lipsa de substanță osoasă din toată grosimea osului, de peste 2 cm diametru, cu tulburări funcționale neuropsihice ușoare; | Inapt | Inapt | Inapt |
b) cu tulburări neuropsihice accentuate, protezat sau nu, cu cicatrici craniocerebrale. | Inapt | Inapt | Inapt | |
259. | Fractura craniană intrusivă cu tulburări neuropsihice. | Inapt | Inapt | Inapt |
260. | Abcesul cerebral, operat. | Inapt | Inapt | Inapt |
261. | Traumatismul craniocerebral fără pierdere de conștiență mai vechi de 6 luni, fără tulburări funcționale. | Apt | Apt | Apt |
262. | Traumatismul craniocerebral cu pierdere de conștiență cu sau fără tulburări funcționale. | Inapt | Inapt | Inapt |
263. | Traumatismele coloanei vertebrale a) cu tasarea corpului vertebral fără tulburări funcționale. | Apt | Apt | AptApt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz, pentru MApN și SIE |
b) cu tasarea corpului vertebral și tulburări funcționale. | Inapt | Inapt | Inapt | |
c) fracturi vertebrale grave – radiologie -in absența semnelor neurologice; | Inapt | Inapt | Inapt | |
d) cu tasarea corpului vertebral, calus exuberant, luxații ireductibile, cu tulburări neurologice -sindrom radicular. | Inapt | Inapt | Inapt | |
264. | Torticolis congenital operat sau neoperat, cu tulburări funcționale. | Inapt | Inapt | Inapt |
265. | Torace:a) deformațiile toracice congenitale sau dobândite ce produc tulburări ventilatorii, de statică și dinamică vertebrală; | Inapt | Inapt | Inapt |
b) exereza pulmonară pentru bronșiectazie, abces sau gangrenă pulmonară, corpi străini intrapulmonari; | Inapt | Inapt | Inapt | |
c) lipsa din peretele toracic interesând 2 sau mai multe coaste cu deformație toracică; | Inapt | Inapt | Inapt | |
d) traumatismele toracice – contuzii, fracturi, plăgi – ce au ca urmare tulburări ventilatorii persistente, moderate sau accentuate. | Inapt | Inapt | Inapt | |
266. | Abdomen:a) traumatismele abdominale -contuzii, plăgi, eventrații, eviscerații, ruptura de diafragm -ce au ca urmare tulburări funcționale moderate sau accentuate; | Inapt | Inapt | Inapt |
b) herniile operate, indiferent de sediu; | Apt | Apt | Apt | |
c) herniile neoperate, indiferent de sediu. | Inapt | Inapt | InaptApt/Inapt pentru SIE, STS și SPP, la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz, prin raportare la activitatea ce urmează a fi desfășurată. | |
267. | Traumatismele bazinului -disjuncții, luxații, fracturi:a) fără tulburări funcționale de statică și dinamică; | Apt | Apt | Apt |
b) cu tulburări funcționale ușoare de statică și dinamică; | Inapt | Inapt | Inapt | |
c) cu tulburări funcționale moderate sau accentuate de statică și dinamică. | Inapt | Inapt | Inapt | |
268. | Transplant de organ. | Inapt | Inapt | Inapt |
269. | Alte boli chirurgicale. | Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz. |
XV. AFECȚIUNI ALE APARATULUI MUSCULO-SCHELETAL – Barem Medical Nou MAI, MApN, ANP, SRI, SIE, STS, SPP
Nr.Prg. | DENUMIREA BOLILOR | CATEGORII | ||
I | II | III | ||
– candidați pentru admiterea în instituțiile/unitățile de învățământ militar ale MApN/MAI/MJ/SRI/STS, cu excepția elevilor din colegiile naționale militare ale MApN;- candidați pentru admiterea în instituțiile de învățământ militare/civile, pentru nevoileMApN/MAI/MJ/SRI/SIE/STS/SPP, cu excepția candidaților proveniți din rândul elevilor din colegiile militare naționale ale MApN;- candidați pentru Brigada Antiteroristă – SRI;- candidați pentru cursurile de formare pentru Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale -MApN. | – candidați pentru admiterea la cursurile de formare a cadrelor militare în activitate în instituțiile de formare continuă nonuniversitară ale MApN;-elevi și studenți pe perioada școlarizării în instituțiile de învățământ militare/civile, pentru nevoile MApN/MAI/ MJ/ SIE/ STS/ SRI/ SPP, cu excepția studenților Facultății de Arhivistică din cadrul Academiei de Poliție „Al. I. Cuza” București;- candidați pentru încadrarea posturilor de soldat/gradat profesionist pentru MApN/ SRI, MAI, SPP. | – persoanele care urmează să fie chemate/rechemate/încadrate/ încadrate direct/reîncadrate în rândul cadrelor militare din MApN/ MAI/ MJ/ SRI/ SIE/ STS/ SPP sau polițiști/ funcționari publici cu statut special din A.N.P./M.J.;- candidați pentru serviciul militar în rezervă, în calitatea de rezervist voluntar;- recruți/cetățeni încorporabili. | ||
270. | Membrele: | |||
1) calus vicios ale oaselor mari cu dezaxări cuprinse între 5° și 10°, fără/cu tulburări funcționale ușoare de statică și dinamică sau gestualitate și prehensiune; | Apt | Apt | Apt | |
2) calus vicios cu dezaxări de peste 10°; | Inapt | Inapt | Inapt | |
3) pseudoartroza cu reducerea adaptării la ortostatism, mers și efort fizic sau gestualității și prehensiunii; | Inapt | Inapt | Inapt | |
4) redori sau anchiloze ale articulațiilor mari în atitudine utilă ce permit ortostatismul, mersul și efortul fizic mediu sau gestualității și prehensiunii; | Inapt | Inapt | Inapt | |
5) redori strânse sau anchiloze ale articulațiilor mari, în atitudine vicioasă; | Inapt | Inapt | Inapt | |
6) subluxații, luxații cu rupturi ale capsulei și/sau ligamentelor articulare, cu tulburări funcționale moderate sau accentuate la momentul examinării; | Inapt | Inapt | Inapt | |
7) periartrita articulațiilor mari, cu redoare definitivă peste 20°; | Inapt | Inapt | Inapt | |
8) luxații congenitale, luxații ireductibile chirurgical sau luxații operate și recidivate ale articulațiilor mari; | Inapt | Inapt | Inapt | |
9) artroza articulațiilor mari cu reducerea mobilității active sau pasive și a posibilităților de mers, ortostatism sau gestualitate și prehensiune; | Inapt | Inapt | Inapt | |
10) ruptura de menise operată, cu tulburări funcționale moderate sau accentuate; | Inapt | Inapt | Inapt | |
11) algoneurodistrofia posttraumatică cu tulburări funcționale evidențiate clinic și radiologie; | Inapt | Inapt | Inapt | |
12) coxa vara, valga, plana; genu valgum, varus, recurvatum; piciorul strâmb varus, valgum, equin, scobit; cu tulburări evidente de ortostatism, mers și portul încălțămintei. Genu valgum dă inaptitudine când prin apropierea genunchilor, în ortostatism, distanța dintre maleolele interne depășește 7 cm, iar genu varus, când prin apropierea călcâielor, în ortostatism, distanța dintre condilii interni femurali depășește 10 cm. | Inapt | Inapt | Inapt | |
13) necroze aseptice ale oaselor mari; | Inapt | Inapt | Inapt | |
14) piciorul plat uni- sau bilateral, fără/cu tulburări funcționale când axul gambă -calcaneu depășește 10°; | Inapt | Inapt | Inapt | |
15) degete în “ciocan”- până la 3 degete, inclusiv, cu clavusuri ce duc la jenă în portul încălțămintei;- bilateral, peste 3 degete, cu jenă accentuată în portul încălțămintei; | Inapt | Inapt | Inapt | |
16) halux valgus cu abducție peste 15°; | Inapt | Inapt | Inapt | |
17) sindactilia la peste 2 degete de la mână; | Inapt | Inapt | Inapt | |
18) lipsa sau impotența funcțională definitivă a unui membru sau segment de membru; | Inapt | Inapt | Inapt | |
19) lipsa policelui: unilateral, bilateral; | Inapt | Inapt | Inapt | |
20) pentru alte interesări ale oaselor mâinii sau piciorului- lipsa unor degete, falange etc.- se va ține cont de gradul de afectare a ortostatismului, mersului, gestualității, prehensiunii etc.; | Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz. | |||
21) scurtarea membrului inferior: a) cu 1-3 cm; | Inapt | Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz. | Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz.Apt pentru STS. | |
b) cu peste 3 cm. | Inapt | Inapt | Inapt | |
22) scurtarea membrului superior: a)până la 4 cm; | Inapt | Inapt | Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz. | |
b)peste 4 cm. | Inapt | Inapt | Inapt | |
271. | Deviații ale coloanei vertebrale -cifoza, scolioza, lordoza, spate rotund, spondilolistezis față de curburile fiziologice -frontal 0°, sagital 40° coloana dorsală: a) cu unghi peste 10°; | Inapt | Inapt | Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz. |
b) cu unghi peste 20° cu/ fără rotația corpurilor vertebrale. | Inapt | Inapt | Inapt | |
272. | Alte boli ale aparatului locomotor. | Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz. |
NOTĂ: MIȘCĂRILE ȘI POZIȚIILE FIZIOLOGICE ÎN ANCHILOZE ȘI REDORI STRÂNSE ALE PRINCIPALELOR ARTICULAȚII1. Poziția de 0° a articulațiilor unui subiect se consideră atunci când acesta este în ortostatism sau poziția drepți, cu brațele pe lângă corp și palmele pe lângă coapse, vârfurile picioarelor2. Funcționalitatea segmentelor se apreciază în raport de posibilitatea de a realiza gestualitatea și autoservirea pentru membrele toracice, respectiv ortostatismul și mersul pentru membrele pelvine3. Modificarea amplitudinii mișcărilor în articulații cu +/-20 grade față de normal reprezintă inaptitudine pentru toate categoriile de candidați.
TABEL CU MIȘCĂRILE ȘI POZIȚIILE FUNCȚIONALE ALE PRINCIPALELOR ARTICULAȚII – EXPRIMATE ÎN GRADE DE MOBILITATE – Barem Medical Nou MAI, MApN, ANP, SRI, SIE, STS, SPP
Structuri anatomice | Mișcări și poziții funcționale |
Coloana vertebrală cervicală: | Flexie: 0-60 |
Extensie: 0 – 50 | |
Înclinație laterală: 0-40 | |
Rotație: 0-60 | |
Coloana vertebrală dorso-lombară: | Flexie: 0 – 95 |
Extensie: 0-35 | |
înclinație laterală: 0-40 | |
Rotație: 0-60 | |
Articulația scapulo- humerală: | Anteducție: 0-170 |
Retroducție: 0-35 | |
Abducție: 0-85 | |
Rotație: 0-90 | |
Articulația cotului: | Flexie: 0-140 |
Pronație: 0 – 90 | |
Supinație: 0 – 90 | |
Articulația pumnului: | Flexie: 0 – 85 |
Extensie: 0 – 85 | |
Înclinare ulnară: 0-40 | |
Înclinare radială: 0-20 | |
Police metacarpo- falangian: | Flexie: 0 – 90 |
Extensie: 0-0 | |
Abducție: 0 – 60 | |
Articulația interfalangiană I: | Flexie: 0 – 90 |
Extensie: 0-0 | |
Index, medius, inelar, auricular: | Flexie: 0 – 90 |
Extensie: 0-0 | |
Articulațiametacarpofalangiană I: | Flexie: 0 – 90 |
Extensie: 0-0 | |
Articulația interfalangiană II: | Flexie: 0 – 90 |
Extensie: 0-0 | |
Articulația coxo- femurală: | Flexie: 0-130 |
Extensie: 0-25 | |
Abducție: 0 – 45 | |
Adducție: 0-30 | |
Rotație internă: 0-40 | |
Rotație externă: 0-60 | |
Articulația genunchiului: | Flexie: 0-145 |
Articulația gleznei: | Flexie plantară: 0-50 |
Flexie dorsală: 0-20 | |
Abducție: 0 – 25 | |
Adducție: 0 – 45 |
NOTĂ: La testarea mobilității articulare se iau în considerare următoarele aspecte:a) poziția de 0 grade de mobilitate a articulațiilor unui subiect se consideră atunci când aceasta este în ortostatism – poziția de “drepți” cu brațele lângă corp și palmele pe lângă coapse și vârfurile picioarelor lipite;b) poziția funcțională a membrelor sau segmentelor de membru este în raport cu posibilitatea de a se realiza gestualitatea și autoservirea pentru membrele toracice, respectiv ortostatismul și mersul pentru membrele pelvine;c) modificarea amplitudinii mișcărilor în articulații cu +/- 20 grade de mobilitate față de normal reprezintă inaptitudine pentru toate categoriile de candidați.
XVI. AFECȚIUNI DERMATO-VENERICE – Barem Medical Nou MAI, MApN, ANP, SRI, SIE, STS, SPP
Nr.Prg. | DENUMIREA BOLILOR | CATEGORII | ||
I | II | III | ||
– candidați pentru admiterea în instituțiile/unitățile de învățământ militar ale MApN/MAI/MJ/SRI/STS, cu excepția elevilor din colegiile naționale militare ale MApN;- candidați pentru admiterea în instituțiile de învățământ militare/civile, pentru nevoileMApN/MAI/MJ/SRI/SIE/STS/SPP, cu excepția candidaților proveniți din rândul elevilor din colegiile militare naționale ale MApN;- candidați pentru Brigada Antiteroristă – SRI;- candidați pentru cursurile de formare pentru Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale -MApN. | – candidați pentru admiterea la cursurile de formare a cadrelor militare în activitate în instituțiile de formare continuă nonuniversitară ale MApN;- elevi și studenți pe perioada școlarizării în instituțiile de învățământ militare/civile, pentru nevoile MApN/MAI/ MJ/ SIE/ STS/ SRI/ SPP, cu excepția studenților Facultății de Arhivistică din cadrul Academiei de Poliție „Al. I. Cuza” București;- candidați pentru încadrarea posturilor de soldat/gradat profesionist pentru MApN/ SRI, MAI, SPP. | – persoanele care urmează să fie chemate/rechemate/încadrate/ încadrate direct/reîncadrate în rândul cadrelor militare din MApN/ MAI/ MJ/ SRI/ SIE/ STS/ SPP sau polițiști/ funcționari publici cu statut special din A.N.P./M.J.;- candidați pentru serviciul militar în rezervă, în calitatea de rezervist voluntar;- recruți/cetățeni încorporabili. | ||
273. | Acneea vulgară și acneea rozacee – forme severe, rebele la tratament | Inapt | Inapt | Inapt |
274. | Acrodermatita cronică atrofiantă cu tulburări funcționale. | Inapt | Inapt | Inapt |
275. | Alopecii cicatriceale. | Apt/Inapt la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz. | ||
276. | Alopecia areata. | Inapt | Inapt | Inapt |
277. | Stafilococii cutanate:- forme severe, rebele la tratament; -afecțiuni produse prin acțiunea toxinelor stafilococice, persistente și rebele la tratament, cu documentație de specialitate. | Inapt | Inapt | InaptApt/Inapt pentru SIE, STS și SPP, la aprecierea și pe răspunderea medicilor examinatori/ comisiilor/ comisiilor de expertiză medico-militară, după caz, prin raportare la statusul anatomic, clinic și funcțional al afecțiunii. |
278. | Atrofia cutanată întinsă – peste 15% din suprafața corpului și cu jenă evidentă în mișcări. | Inapt | Inapt | Inapt |
279. | Cutis laxa și alte elastoze cu tulburări funcționale accentuate. | Inapt | Inapt | Inapt |
280. | Dermatoze buloase:a) epidermoliza buloasă, dermatita herpetiformă, pemfigoidul bulos, pemfîgus; | Inapt | Inapt | Inapt |
b) porfiriile cutanate; | Inapt | Inapt | Inapt | |
c) alte dermatoze buloase -pemfigusul benign, acrodermatita enteropatică etc. | Inapt | Inapt | Inapt | |
281. | Afecțiuni cutanate precanceroase neoperate/ operate și recidivate: xeroderma pigmentosum, eritroplazia Queyrat, boala Paget, boala Bowen, boala Darier etc.-cu documentație de specialitate. | Inapt | Inapt | Inapt |
282. | Tumori maligne ale pielii. | Inapt | Inapt | Inapt |
283. | Lentigo malign -cu confirmare histopatologică. | Inapt | Inapt | Inapt |
284. | Eczema cronică cu evoluție trenantă, rebelă la tratament, în placarde întinse sau generalizată | Inapt | Inapt | Inapt |
285. | Eritemul polimorf cronic, recidivat și rebel la tratament, cu documentație de specialitate. | Inapt | Inapt | Inapt |
286. | Eritrodermia – dermatita exfoliativă – cu evoluție cronică și rebelă la tratament, cu documentație de specialitate. | Inapt | Inapt | Inapt |
287. | Genodermatoze:a) keratodermia palmoplantară și keratodermia familială cu tulburări funcționale moderate/ accentuate; | Inapt | Inapt | Inapt |
b) ichtioza, primară sau secundară, cu tulburări funcționale moderate/ accentuate. | Inapt | Inapt | Inapt | |
288. | Tuberculoza cutanată: a) tuberculoze cutanate tipice -lupusultuberculos, întins și/sau mutilant; | Inapt | Inapt | Inapt |
b) tuberculoze cutanate atipice:- micropapuloase;- papuloase -tuberculide |
Urmărește-ne pe rețelele sociale:
- Facebook: https://www.facebook.com/succeslaexamen/
- Instagram: https://www.instagram.com/succeslaexamen/
- Telegram: https://t.me/SuccesLaExamen
- YouTube: https://www.youtube.com/@SuccesLaExamen
Întră în grupurile noastre de pe rețelele sociale pentru încadrări directe din sursă externă / TCO:
- Telegram Încadrări Directe din Sursă Externă: https://t.me/Incadrari_Directe_MAI
- Grup Facebook Încadrări directe din Sursă Externă: https://www.facebook.com/groups/2337201473212662
Întră în grupurile noastre de pe rețelele sociale pentru admitere la poliție și jandarmi:
- Telegram Admitere MAI (poliție, jandarmi): https://t.me/Admitere_MAI_politie_jandarmi
- Grup Facebook Admitere Poliție Câmpina / Cluj / Oradea: https://www.facebook.com/groups/admitere.scoala.de.politie.campina.cluj.oradea
- Grup Facebook Admitere Jandarmi Drăgășani / Fălticeni: https://www.facebook.com/groups/admitere.scoala.de.subofiteri.de.jandarmi